Грецький йогуртовий соус-закуска “Цацикі” (дзадзикі)
Рецепти Юрка Підсадного

Я вже давно стільки кулінарного натхнення не привіз з собою, як з останньої подорожі на Крит (Греція). Хто стикався з грецькою кухнею знає, що таке цацикі (чи дзадзикі). Я його роблю практично скільки себе пам’ятаю, але тільки після розмови тет-а-тет з кухарем на Криті дізнався усі секрети, щоб він у мене був дійсно автентичним. Ну і як тепер не поділитися з вами ? ;)

Що треба?

300 г грецького йогурту (або альтернативно я беру йогурт яготинський турецький)
1 салатний огірок (прибл. 300 г)
1 зубчик часнику
3 ст. л.  білого бальзамічного оцту (або білого винного)
2 ст. л. свіжого кропу (без грубих гілочок, дрібно нарізаний)
3 ст. л. оливкової олії
Сіль та перець

 

Як робити?

Огірок почистити й натерти вздовж (щоб були довгі смужки). Змішати із дрібкою солі та 1 ст. л. оцту, перемішати й дати постояти 10-15 хв, щоб огірок пустив соки. Після того сік зцідити та витиснути огірок через рушник (можна через сито, але тоді обережно, бо може лишитися каша ;)).

Зубчик часнику розтерти та змішати з огірком і рештою інгредієнтів. Дати настоятися не менше ніж пів години у холодильнику. Соус може зберігатися у холодильнику 2-3 дні й пасує до всіх страв з гриля. Обов’язково подавайте з паляничками “піта”, рецепт яких тут: http://streetfood.in.ua/грецькі-паляничк…іта-рецепти-юрка/)

Підказка: це не традиційно, але я люблю додавати також свіжу м’яту та інші трави, які можуть смакувати до вашої страви.

Comments

comments