Еко-ферма
“Зелений гай”

Купив я собі машину чотири роки тому і поїхав перший раз на Закарпаття… До того тільки проїжджав або ще мав замало років, щоб щось пам’ятати. Тепер я був вражений не тільки краєвидами, але й різновидами смачних та цікавих продуктів, які до нас практично не доходять, або, принаймні, треба дуууже добре пошукати.

За той час багато всього змінилося щодо доступності товарів. Фінансова криза, на яку всі плюються, мала таки один позитив – імпорт європейських делікатесів помаленьку пішов на задній план, а дрібні вітчизняні виробники нарешті отримали свій шанс вийти із тіні. Нарешті потрібні люди, які роками намагалися здивувати всім давно приїдженим хамоном та пармезаном, отримали потрібний підсрачник, щоб таки наважитися продати туристу доброї бринзи чи в’яленого м’яса із Закарпаття.

10660347_772078426223002_8416023138417574260_n

Streetfood.in.ua завжди намагається підтримати вітчизняного виробника, який того вартує, і цього разу ми спробували чудо-продукти сімейного господарства – еко-ферми “Зелений гай”, яка розташована у Нижньому Селищі на Закарпатті (Хустський район). Коли ми випадково натрапили на цих виробників, створилося враження, що Вища сила втрутилася. Як ще пояснити, що француз із італійським прізвищем, Ореста Дель Соль, вирішив саме у цьому мальовничому куточку України виготовляти сир та м’ясні делікатеси на рівні, який навіть у Європі далеко не очевидний?

Ми зустрілися з monsieur Дель Соль та його дочкою у Львові. Хто мав справи з французами, знає, як вони вміють з ідеальним покерфейсом презентувати надзвичайні продукти. Monsieur Дель Соль передав мені пробний пакуночок своїх творінь і поставив на стіл посудинку з тонесенько нарізаним в’яленим м’ясом.

10365643_10202896506533751_2292291755845976184_o

Обожнюю, коли людина, яка творить чудеса, спокійно питає: “Добре?”

Добре? Прекрасне! Я не можу сказати, що краще, ніж prosciutto di parma чи san daniele, але точно не гірше, і в тому вся суть. Воно нове, оригінальне та інше, ніж вищезгадані. Відчутні нові трави та аромати. Рівень «витримки», по-моєму, ідеальний. Сухіше, ніж парма, але й значно менш солене. До того пляшку вина, і життя вдалося…

У репертуарі сім’ї Дель Соль Ви знайдете також козячі сири, салямі, паштети та багато іншого. Не буду довго вихваляти, а скажу просто, що всі речі, які ми куштували, мали характер і авторський підпис.

13412957_981060191991490_196085701522996707_n

Чому тоді ми тільки тепер натрапили на них? Маленькі ЕКО-виробництва виготовляють маленьку кількість продукції. Відповідно, що дальше Ви від джерела, то менші шанси ці продукти знайти. Monsieur Дель Соль мені пояснив, що вони насправді ліниві і, перш ніж робити велике виробництво, яке займає багато часу, краще будуть робити дуже добре і шукати клієнтів, які готові за це платити. Дуже розумний підхід, по-моєму :) Для порівняння: знаменита ферма Fromages d’Elise в Дмитровичах, продукцію якої можна знайти значно легше, має декілька сотень кіз. Еко-ферма “Зелений гай” – всього 40.

12524357_929284960502347_8158275769870271212_n

У Львові знайти їхню продукцію можна тільки у крамниці ресторану КУМПЕЛЬ і то тільки у філії на пр. Чорновола. На щастя, еко-ферма “Зелений гай” пропонує і доставку Новою поштою. Прайс-лист відправляють на запит електронною поштою.

Хоч і мене попереджали, що ціни високі, мушу сказати, що вони у моїх очах виправдані. Перш за все, виростити тварин за принципами ЕКО не просто і не дешево. Крім цього, варто розуміти, що на виготовлення делікатесів із в’яленого м’яса треба значні витрати. Самі подумайте: м’ясо маринується декілька днів, в ручну фасується, а потім дозріває місяцями у спеціальному середовищі. Під час дозрівання втрачає не менше 40% своєї ваги. Тому і відповідні делікатеси з Італії, Франції чи Іспанії коштують не менше 20-30 євро/кг. А продукція ферми “Зелений гай” вийде удвічі дешевшою.


Висновок: нам пощастило, що останнім часом все більше людей з пристрастю до добрих продуктів вибирають собі Україну як цікаву локацію для своєї діяльності. Еко-ферма “Зелений гай” робить значний внесок у розвиток української кулінарії, доповнюючи ринок своїми цікавими і дуже смачними шедеврами. Відчутно, що все робиться як для себе, і це, звісно, має свою ціну, але, перш ніж наступного разу глянути на поличку із імпортними смаколиками, подумайте, чи не краще підтримати своїх?! РЕКОМЕНДУЄМО!!!

 

Офіційна сторінка FACEBOOK

Офіційний сайт ініціативної  групи виробників СМАК УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ

Фото з офіційної сторінки FACEBOOK

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , , , ,