Карамельний соус
Рецепт від Юрка Підсадного

Карамельний соус зробить все солодке ще трішки смачнішим. Яблучний пиріг, морозиво чи печені яблука. А робиться дуже швидко і просто. Це також гарний подарунок для близьких та друзів.

Що треба на приб. 1 літру ?

300 г цукру
1600 мл вершків (бажано 30% жирності)
щіпка доброї морської солі
 

Як робити ?

Більш детально про карамель, читайте у нашій “покроковій інструкції: Як готується карамель? Основи куховарства“.

Цукор помістити у баняк. Долити 50 мл води і легенько порухати баняком вперед-назад, щоб цукор втягнув воду. Не мішайте ложкою, щоб зменшити ймовірність попадання кристаликів на стінки баняка. Саме вони призводять до небажаної кристалізації.

Накрити баняк кришкою. Бажано скляною, щоб було видно, що під нею діється. 

На середньому вогні варити карамель до коричневого кольору. Зверніть увагу, що відтінок карамелі буде виглядати у баняку темнішим, ніж є в дійсності. Тому варіть його на відсотків 20 темнішим, ніж бажаєте.

Зазвичай треба зчищати краї баняка мокрим пензликом, щоб він не кристалізувався. Однак, коли варити з кришкою, пара, яка створюється під час кипіння, стікає знову по краях і таким чином самостійно змиває вам всі кристалики, які могли створитися.

 

Долити вершки  та додати морської солі (обережно! дуже хлюпається гаряча карамель), зняти з вогню і розфасувати у стерильні пляшки чи скляні ємності. Збергіається до місяця часу у холодильнику.

Підказка: якщо у вас кристалізувалася карамель, просто додайте води, розтопіть “невдалу спробу” у новій воді, накрийте кришкою, і далі все, як пише вище ;)

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , , , , , , , , ,