Карі паста – Curry paste

Krueang Kaeng

Що воно таке ? Які різновиди ? Як готувати її та з нею ?

 

nanuko-onlineshop-thai-currypasten

 

Слово «карі» більшість асоціює із жовтою сухою сумішшю спецій. Однак існує не менш знаменитий Тайський карі у формі пасти.

Коли вперше спробував тайський карі (а страва і паста мають одинакові назви), я був у захваті! І навіть не здогадувався, що готується він насправді дуже просто. Смажиться за методом «stir-fry» м’ясо або риба та овочі, далі ложка пасти, кокосове молоко, і все, практично готово!  

Тайський карі –  це паста з різних трав і спецій. За межами Таїланду вона також використовуються в Лаосі, Індонезії, Малайзії та В’єтнамі.

Існують різні види пасти, які відрізняються за своїм складом. У Таїланді карі зазвичай готують самостійно або на ринку купують зготовану свіжу на вагу. У наших краях треба обмежитися готовими продуктами, оскільки такі інгредієнти як ґалґант та крабова паста практично не дуже доступні. Або ж дуже дорогі. Хоча це не так трагічно, оскільки й готові продукти дають дуже пристойний результат. Баночки карі вистачить на повних 20 порцій готової страви карі. А вартує вона майже 100 грн. Тим паче, після відкриття досить довго зберігається у холодильнику.

В основному можна знайти три види пасти карі: зелену, жовту і червону. Червона паста найпопулярніша. Вона гостра, але в нормальних дозах сприймається добре навіть людьми, які не дуже звикли таке їсти. Особливо у комбінації із кокосовим молоком – воно не тільки гарно підходить за смаком, але й трішки нейтралізує гостроту пасти.

Більшість людей запевняють, що зелена карі на смак менше гострий. Але це ж не tabasco! Зелена карі-паста є найгострішою зі всіх. Її так оцінюють навіть любителі гостренького.

Жовта карі – не традиційна для Таїланду, але є найпопулярнішою на Заході. Вона готується із сушеного перцю чилі. По гостроті майже дорівнює червоній. А жовтий колір набуває завдяки куркумі.

Обираючи готову карі-пасту, треба звернути увагу на інгредієнти. Є виробники, які додають багато солі, щоб зекономити. Як і зі всіма сумішами спецій, такі продукти краще оминати.

Ми підготували спрощений рецепт на карі-пасту для тих, хто хоче спробувати самостійно її зготувати. А також Ви можете у нас знайти рецепт на страву курки із карі, яку легко можна підпасувати під свої вподобання.

Пам’ятайте, яку б карі Ви не вирішили скуштувати, раджу мати на підхваті молоко або легке пиво. Це трішки допоможе нейтралізувати гостроту

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , ,