Квашені огірки. Як їх робить любима теща

У любимої тещі своє господарство. І вона часто піддається на мої вар’ятські ідеї. Це може бути вирощення незрозумілих салатів, трав та овочів. І поки що найкрутіше було, коли погодилися мені тримати “месників” – моїх перших качок, долю яких Ви знайдете тут та у нашому архіві рецептів ;) Однак, теща сама більше надає перевагу класиці. І як то буває з людьми, які роблять вічно то саме, вона відточує свої рецепти до ідеалу. І саме таким мені здається її рецепт квашених огірків, яким з Вами поділюся тут.

Це мега просто, смачно і круто :) Власні огірки ? – чек!

 

Що треба на 12 банок (по 750 мл)?

4 кг огірків, максимально свіжих і бажано маленьких (або середнього розміру)
2 головки чищеного часнику
24 листки вишні
2 коріння хрону, почищеного і порізаного товстими слайсами
2 ст. л. зерняток гірчиці
Купу свіжого кропу, який уже вистрілив

На маринад:

4 літри води
4 ст. л. ложки солі ( НЕ ЙОДОВАНОЇ!)

 

Як робити?

Змішати інгредієнти на маринад і довести до кипіння. Поварити 5 хв так, щоб добре побулькотіло. Ретельно перемішати. Ні в якому випадку не беріть йодовану сіль, вона роз’їсть огірки наніц.

Огірки ретельно помити, щоб ні зернятка болота не лишилося, а то може бути потім біда ;) Відрізати шапочки, звідки ростуть (це ті, що світліші). Зубочисткою у різних місцях надколоти огірок 4-5 разів. Це чудово робиться у парі з іншою людиною, яка хоче допомогти (або проштрафилася :)).

Розмістити часник, хрін та спеції на дні ретельно помитих (кип’ятком) слоїків. Маринад розлити гарячим по банках аж до краю. Якщо буде мало, зробіть ще маринаду. Не доливайте просто води! Накрити алюмінієвою фольгою або марлею (щоб не герметично) і дати постояти у прохолодному темному місці до бажаної стадії готовності. На три дні – то класичні хрумкі малосольні. На тиждень – квашені. На два тижні – вже буде видно Америку (як теща каже :)).

І вибирайте огірки чистою виделкою (не руками!). Бо потім можна у той же маринад кидати свіжі огірки, додаючи трішки свіжого маринаду, кропу і часнику. Вони швидше проквасяться.

Якщо хочете зберегти огірки на зиму, то після 5-6 днів квашення витягніть усі. А маринад через сито злийте у баняк. Доведіть до кипіння і варіть 5 хв. Огірки розмістіть у супер чисті слоїки і залийте гарячим маринадом.

Великий баняк треба наповнити водою так, щоб банки, які будуть стояти у ньому, на 50% повинні вкритися тією ж водою. Баняк вибирайте широкий, аби якнайбільше слоїків туди помістилися. Висота не так важлива, але має бути по можливості не меншою за висоту банок.

Слоїки помістити у кип’яток і прикрити кришкою. Не закручуйте її, а то вистрілить. Так варити 15 хв. Витягти з баняка, міцно закрутити і догори ногами поставити холонути. Заховати у тихому прохолодному місці.

Зберігається більше половини року, якщо працювали акуратно і ретельно почистили все. Обов’язково підпишіть і зазначте дату!

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments