Мусака (moussaka)
М’ясна запіканка з овочами
Рецепти Юрка Підсадного

В дитинстві я обожнював тільки дві запіканки: лазанью та мусаку. Мусака – це страва, яка у складі має баклажан, картоплю, м’ясо та інші овочі, і запечена вершковим соусом. Я з дитинства вважав мусаку грецькою стравою, але насправді все не так просто. Виявляється, ця страва широко розповсюджена у різних країнах, в першу чергу на балканах та Середньому Сході. Звісно, всі мають свої різновиди. У Греції (так як я звик робити) ця страва запікається в духовці, має шари із різних інгредієнтів і подається гарячою. В Туреччині її тушать і подають теплою (кімнатна температура). А от араби зазвичай їдять її холодною. На тому не кінець. Назва “мусака” (moussaka) походить із грецького mousakás (μουσακάς), яке походить від турецького “musakka”,  яке, у свою чергу, походить від арабського musaqqa‘ah (مسقعة) і значить “охолоджене”… Дякуємо вікіпедії за стільки інфо, але будь розумний після цього ;)

Ви робіть, як Вам подобається більше. Але тут я поділюся своїм сімейним рецептом. Якби не було, мусака надзвичайно смачна страва, яка ще й коштує не багато (якщо робити у сезон, звісно). Її можна гарно підготувати зарання так, щоб потім тільки поставити після роботи в піч і насолодитися   Кажуть, що рештки можна добре заморозити і підігріти за потреби (коли зголоднів о 2-ій ночі, наприклад). Але я не можу до цього нічого сказати, бо рештків у мене ще не було…

 

Що треба на одну мусаку (на 6-8 порцій)?

500 г картоплі
5 столових ложок оливкової олії
500 г фаршу яловичого або мішаного
2 дрібно посічених зубчики часнику
1 велика цибуля, нарізана великими кубиками
3 ч. л. томатної пасти
1 банка пасата (помідори з банки) або зрілі помідори без шкірки
100 мл бульйону (овочевого або яловичого)
1 ч. л. сушеного майорану
2 столові ложки дрібно посіченої свіжої петрушки
2 баклажани
1 великий цукіні
1 ч. л. гранульованого часнику
2 помідори
50 г потертого голландського сиру

На сирний соус:

1 ст. л. масла
1 ст. л. муки
250 мл молока
Сіль, перець, мускатний горіх
2 яйця
100 г потертого голландського сиру

 

Як робити?

Картоплю зварити в мундирах до готовності. Злити воду та лишити схолонути до кімнатної температури.
На середньому вогні розігріти 2 ст. л. олії і посмажити фарш, постійно помішуючи, поки не стане розсипчастим і почне набирати кольору. Додати цибулю та часник і продовжити смажити 3-5 хв. Додати томатну пасту, пасата та бульйон і варити протягом 5 хвилин, накривши кришкою. Додати майоран та петрушку, сіль та перець до смаку і зняти з вогню. 
Кабачок та баклажан нарізати кільцями товщиною 1 см. Змішати з рештою олії, сіллю, перцем та гранульованим часником. Дати постояти 15 хв. За той час розігріти духовку до 200 градусів в режимі “гриль”. Баклажани та кабачки окремо викласти на деко, встеленому пергаментом, і запікати з двох сторін  до золотистого кольору на найвищій позиції в духовці (8-12 хв). Альтернативно можна смажити на пательні, але баклажан дуже натягує олії. Щоправда, разом із цим стає й смачнішим ;)
Духовку переключити в режим “верхній-нижній нагрів” при температурі 200 градусів.
Картоплю почисти, нарізати кільцями по 1 см і викласти на дно форми для запікання. Шарами викладати далі кабачки, баклажани та м’ясо. На верх покласти свіжі помідори, нарізані тонкими кільцями.
Масло розтопити в баняку і посмажити в ньому муку до світло золотистого кольору. Додати молоко і спеції та, помішуючи, варити 2 хв. Додати сир і продовжити мішати на вогні, поки він не розтане. Соус полити поверх запіканки і додатково посипати сиром (50 г). Мусаку помістити в духовку на середню позицію і запікати 30 хв до золотистого кольору. 
Готово!
Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments