Різдвяне праліне з горішками
Рецепт від Юрка Підсадного

Зробити власні пралінки не так складно, як може здаватися, зате результат розкішний! Зокрема, як подаруночок у зимову пору. Люблю цей рецепт :)

Що треба?

100 г якісного молочного шоколаду
300 г якісного чорного шоколаду (близько 55% какао)
300 мл вершків (30% жирності або більше)
300 г цукру
100 г горіхів (наприклад, макадамія)
1 ч. л. міцної розчинної кави (дрібний порошок, наприклад, “Нескафе” еспресо)
30 г якісного какао

Як робити?

Цукор помістити у баняк. Долити 30 мл води і легенько порухати баняком вперед-назад, щоб цукор утягнув воду. Не мішайте ложкою, щоб зменшити ймовірність попадання кристаликів на стінки баняка. Саме вони призводять до небажаної кристалізації. Накрити каструлю кришкою. Бажано скляною, щоб було видно, що під нею робиться.

На середньому вогні варити карамель до коричневого кольору. Зверніть увагу, що відтінок карамелі буде виглядати у баняку темнішим, ніж є в дійсності. Тому варіть його на відсотків 20 темнішим, ніж бажаєте.

Вершки окремо розігріти майже до кипіння і додати до карамелі. Помішувати, поки не буде однорідна маса. Додати горішки і сіль та зняти з вогню.

Шоколад дрібно порізати, помістити у керамічну або скляну братванку. Щільно накрити харчовою плівкою та помістити у мікрохвильову піч при 800 вт на 60 секунд, поки майже не розтане. Оскільки мікрохвильові печі бувають різні, можливо, прийдеться ще на деякий час поставити грітися (не забувайте про плівку).

Шоколадну масу змішати із карамельною (ідеально це робити силіконовим шпателем), поки все не перетвориться в однорідну топлену шоколадну масу.

Цю шоколадну масу помістити у змащену маслом формочку, розміром прибл. 30×20 cm. Щільно накрити харчовою плівкою та помістити у холодильник на мінімум 3-4 години, а краще поставити взагалі на ніч.

Потім шоколад вибрати з формочки і нарізати (наприклад, кубиками). Порошок еспресо змішати з какао та посипати праліне.

Готово!

 
Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , , ,