Спрінгроли (східні крученики) з качки
Рецепт від Юрка Підсадного

У рамках експерименту безвідходного використання моїх месників (качок), я запікав їх цілими. І от на тарілку попадали грудинки, лапки, але на каркасі лишалося ще чимало м’яса.
Тому й подумав, що пора зробити спрінгроли. Смажені в олії східні крученики із тоненького тіста “вантан”, фаршировані сумішшю із рисових макаронів, сезонних овочів, можливо, м’яса, риби або креветок (або тільки овочів та грибів, якщо хочете вегетаріанський варіант).

Я їх дуже полюбив ще в дитинстві. Ми з батьком часто брали на вікенд готові у магазині східних інгредієнтів (“Азія маркет”) і смажили собі, щоб було що хрупати перед телевізором :)

Зробити самому не займе багато часу, але треба взяти дещо, що я зазвичай не люблю – готове тісто. ВанТан (Wan-Tan) продають мороженим за смішну ціну. Щоб так і лишилося із собівартістю готових кручеників, раджу їх робити весною-літом, коли овочі не тільки дешевші, але й смачніші. Не даремно ж англійською їх називають Springrolls.

Подачу я полюбив так, як подають в’єтнамські роли “Нем” (рецепт тут). Крученики можна їсти руками, загорнувши у листя свіжого зеленого салату, бажано на пару зі свіжою м’ятою та редискою, і вмокати у пряний соус. Це божественно!

Даний рецепт придуманий для натхнення. То ж відірвіться по повній програмі, експериментуючи з начинками.

 

Що треба?

1 пачка тіста “Wan-Tan” (50 листів. Продається готовим замороженим у кращих супермаркетах)
1 пачка рисової вермішелі (125 г)
300 г мішаних, дрібно порізаних, сезонних овочів (морква, цукіні, цибуля, зелена цибуля, горошок, болгарський перець, мангольд і т.д. Можна і гриби обсмажені або сушені – шампіньйони, му-ер, шітаке тощо)
200 г готового м’яса птиці, качки, краба тощо (наприклад, залишки із печеної качки з попереднього дня)
1 ст. л. світлого соєвого соусу
сіль
1 яйце
олія для смаження

Для соусу:

2 ст. л. світлого соєвого соусу
2 ст. л. рибного соусу (niokmam)
2 ст. л. рисового оцту
сік 1 лайму
1 ч. л. ароматної сезамової олії
2 ст. л. солодкого соусу чилі (продається готовий)
50 г теплої води

 

Як робити?

Тісто “Wan-Tan” розморозити. Рисову вермішель залити кип’ятком і дати настоятись 15 хв. Злити воду, порізати на грубо і змішати з овочами та м’ясом. Додати скибку солі та 1 ст. л. соєвого соусу, перемішати і дати постояти 10 хв.

Розкласти тісто ромбиками на робочій поверхні (на столі). Яйце змішати із 50 г води і змастити кути тіста. Посередині викласти по 1 ст. л. начинки (див. фото)

Поверх начинки скласти нижній край тіста, а потім боки, та скрутити крученик (або голубчик, якщо так звичніше ;)) (див. фото).

 

 

Підготувати всі крученики. Розігріти багато олії (бажано фритюр) до 180 градусів (якщо у Вас немає фритюру та термометру, то це на середньому вогні приблизно до того моменту, коли олія починає пускати бульбашки, коли в неї помістити дерев’яну зубочистку). Поки гріється олія, змішати інгредієнти на соус та дати настоятися.

Обсмажити крученики зі всіх сторін до золотистого кольору. Помістити на одноразові кухонні рушнички, щоб скапав зайвий жир.

Одразу подавати гарячими і хрумкими з соусом та салатом. Також бажано посипати ще свіжим перцем чилі, паростками редиски, тонко нарізаною самою редискою, кунжутом, свіжою м’ятою та всім іншим, що гарно виглядає і добре смакує у поєднані :)

 

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments