Традиційні німецькі різдвяні тістечка “Heidesand”
у чотирьох виконаннях
Рецепт від Юрка Підсадного

Традиційні німецькі різдвяні тістечка під назвою “Heidesand” (з нім. пісочна пустиння) є дійсно цікавим видом десерту і заслуговують вашої уваги. Таємним інгредієнтом у гайдезанді виступає коричневе масло, яке ми готуємо самі, розігріваючи його певний час. В результаті отримуємо надзвичайне пісочне тістечко, приготування якого не складне, але потребує трішки часу. Однак, воно того однозначно варте.

Що треба?

на тісто:
200 г вершкового масла
1 пакетик ванільного цукру
1 ч .л. апельсинової цедри
100 г цукру
скибка солі
250 г борошна
3 ст. л. вершків

на скоринку:
1 жовток,
1 ст.л. молока
50 г цукру

Як робити?

Масло розтопити у баняку на середньому вогні. Додати ванільний цукор та цедру і без накривки, помаленьку помішуючи, гріти, поки масло не набере коричневого кольору. Масло перелити у миску, де потім буде готуватися тісто. Дати схолонути до кімнатної температури, а потім сховати у холодильник, щоб загусло.

Масло трішки розрухати, додати цукор та сіль і збити міксером до пухкої маси (прибл. 5 хв). Додати борошно, просіяне через сито, та вершки і продовжити помішувати. Із тіста сформувати 3-4 ковбаски, діаметром прибл. 5 см., загорнути щільно у харчову плівку і помістити на ніч у холодильник.

Розігріти духовку до 175 градусів у режимі верхнього та нижнього нагріву.

Для скоринки яйце змішати з молоком. Ковбаски з тіста випакувати з плівки і зі всіх сторін натерти сумішшю. Цукор висипати на робочу поверхню. Ковбаски з тіста “вимочити” у ньому так, щоб покрилися повністю цукром. Потім із такого тіста вирізати тістечка, товщиною прибл. 1 см. Далі викласти на братванці з папером для випікання. Аби отримати  темніший колір, можна ще зверху помазати білком.

Тістечка помістити у духовку та випікати 13-15 хв. на другій позиції знизу. Якщо дві таці одночасно, то випікайте при 160 градусах в режимі “овіювання”. Виймати з печі треба тоді, коли тістечка по краях починатимуть набирати колір, але ще мусять бути м’якуватими (коли схолонуть, стануть хрумкими). Зберігаються такі тістечка декілька тижнів у герметичній упаковці.

 Варіант “шоколадний гайдезанд”: для шоколадних тістечок додати 20 г якісного какао + 2 ст. л. вершків або молока. Цукор бажано замінити на коричневий.

Варіант “гайдезанд із розмарином”: разом із борошном додайте дрібно посічені голочки із двох гілок свіжого розмарину. Апельсинову цедру поміняйте на лимонну.

Варіант “гайдезанд із сезамом”: разом із борошном додайте 50 г смаженого сезаму та 50 г дрібно порізаного чорного шоколаду.

 

Готово!

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , , , , ,