Узвар

рецепт

Узвар традиційний український напій, який гарячим нагадує чай, а холодним компот. Слово “Узвар” походить від “варити”, хоч і за звичай воду з сухофруктами тільки доводять до кипіння, а як на мене достатньо і просто залити кипятком, що робить приготування ще простішим  (залив, помішав, почекав, готово). Сам рецепт можна легко підпасувати під себе. Особливо часто створюють суперечки лимон та копчений чорнослив. Не традиційно, але безперечно смачно, може бути додавання класичних різдвяних спецій , таких як кориця, кардамон, бадян, цедра цитрусових чи гвоздика. Цікава й комбінація “сушки” з свіжими фруктами. Також вартує на базарі глянути і за іншими цікавими сухофруктами, ніж тільки яблука, груша та чорнослив. Чому б в 21 столітті не наважитися додати персик, цитрусові або інжир ? Якщо в міру, це може змінити все в дуже цікаву сторону. Просто експерементуйте і найдіть свій улюблений варіант, а мій традиційний Ви найдете нижче…

%d1%83%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d1%80

Що треба (на 3 л) ?

Сушені яблука 80 г
Сушена груша 80 г
Чорнослив 50 г
Родзинки 30 г
Мед 2-3 ст. л. (або коричневого цукру)
сік 1/2 лимону
Вода 3 л, кипяток

 

Сухофрукти перебрати і помістити у баняк. Залити кипятком та дати настоятися 5 хв. Додати лимонний сік та мед, накрити накривкою та дати настоятися через ніч.

Підказка: узвар також смачний літом, додавши льоду та свіжого лимону.

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments