Флячки (рубці) по-домашньому

Рецепти Юрка Підсадного

soupe-tripes

Недавно ми зачепили тему зменшення відходів їжі та розширення кулінарних горизонтів. Однією зі страв які ідеально сюди вписуються, – це “флячки” або рубці, як у нас прийнято говорити. Через польський вплив на Галичині вони, певно, ще більш розповсюджені, ніж в інших краях. Рубець – це початковий відділ 4-камерного шлунка жуйних тварин, і в корови має ємність приблизно 100 л. Коштує копійки, але дуже смачний, якщо
а) ретельно відмити і прочистити змінюючи періодично воду (ради Бога, купуйте уже готові)
б) варити достатньо довго

Рубці мають “специфічний” аромат, який не нагадує на пряму задню частину тварини, однак, дуже дружить з такими спеціями, як лавровий лист, перець та духмяний перець.

Тут презентую варіант із додаванням вершків. Навчився від сусідки пані Поліни, яка родом із Польщі. І трішки підшаманив на свій лад :) Традиційний варіант допишу згодом…

 

Що треба на 4 порції?

500 г чищених рубців
2 ст. л. масла
1 цибуля, нарізана кубиками
3 ст. л. муки
50 мл білого вина
2 л телячого або овочевого бульйону
5 зерняток духмяного перцю
5 зерняток чорного перцю
2 лаврових листки
1 морква, нарізана пластинками по 2-3 мм
100 мл 15% вершків
1 зубчик часнику, дрібно порізаного
1 ст. л. дрібно нарізаної петрушки
Скибка свіжо меленого мускатного горіха
Сіль, перець

 

Як робити?

Рубці залити 3 літрами холодної води. Довести до кипіння, потім злити воду. Рубці сполоснути і повторити процедуру 4-5 разів, поки не пропаде запах. Після цього варити флячки у соленій воді 1 годину. Воду злити, а рубці, ще теплими, порізати на смужки прибл. по 0,5*5 см.

Масло розтопити у великому баняку. Потушити у ньому цибулю, додати муку. Смажити, поки не набере світло-коричневого кольору. Додати теплий бульйон (якщо буде холодний, можуть створитися комки із муки) і ретельно змішати. Додати вино, спеції (в спеціальному мішечку для спецій), моркву і флячки. На маленькому вогні варити з накривкою 20 хв. Потім вибрати мішечок зі спеціями, додати вершки, часник, петрушку, мускатний горіх, сіль і перець до смаку. Зняти з вогню і дати настоятися не менше, ніж 15 хв.

Підказка: я особисто люблю в тарілку ще додати свіжий перець чилі, трішки тертого часнику і свіжого дрібно посіченого любистку.

Готово!

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , ,