Site icon streetfood.in.ua

Кури-гриль “Dancing Chicken BBQ”
Готуємо на вогні
Рецепти від Юрка Підсадного

курка гриль 

У житті кожного любителя готування на вогні, який себе поважає, швидше чи пізніше приходить момент, коли смаження кусочків м’яса чи ковбаски не приносить вже тої насолоди, якої хотілося би… Це той момент, де треба переходити на новий рівень – запікати цілу тварину! І не проблема. Все, що нам треба – це гриль із накривкою чи барбекю. Або ж обійдемося і ямою, на яку помістимо решітку і накриємо металевою каструлею. Головне – це накрити курку, щоб створити циркуляцію тепла (як у духовці).

Наступний момент: якщо лапки і грудинка дуже м’ясисті та великі, то крильця – значно менші і потребують значно менше часу на вогні. Тому ось Вам мій рецепт приготування цілої курки на грилі, де ми насаджуємо курку на банку з пива і запікаємо вертикально. Таким чином, більш м’ясиста частина курки ближча до вогню. Банка з-під пива нагрівається і дає ефект готування з середини. Також вона створить необхідний пар, який зробить курку надзвичайно соковитою та ароматною.

Оскільки переважно такі речі готуються не для однієї людини, а для банди, то у мене переважно, як мінімум, дві курки попадають на гриль. Це трішки виглядає так, начебто вони танцюють. Тому і рецепт називається:

Dancing Chicken BBQ

Що треба на 6-8 людей?

2 курки-бройлери (прибл. по 1,2-1,5 кг), потрошені
4 ст. л. олії
4 ч. л. ніжної гірчиці
1 склянка (200 мл) дрібної кукурудзяної манки
2 ч. л. дрібної солі
2 ст. л.  паприки солодкої (бажано копченої)
2 ч. л.  гранульованого часнику (альтернативно – сушений)
2 ч. л.  чорного перцю (свіжомеленого)
2 ч. л. розмарину свіжого, дрібно посіченого
2 банки 0,5 пива (ретельно помити)

Як робити?

Курку помити, посушити і натерти олією та гірчицею. Спеції змішати і натерти курку всередині та ззовні. Банку пива відкрити і 1/3 злити (у себе чи в склянку). Банку запхати у нутро курки. Банка дозволяє помістити курок у стоячому вигляді, приклавши одну до одної грудними клітками (чому і танцюючі). Під закритою кришкою смажити на середньому не прямому вогні (150-160 градусів) 90-120 хв до готовності. При цьому періодично повертати, щоб набрали кольору з всіх сторін.

Пиво випариться і надасть курці цікавий аромат, а через банку чи пляшку, яка набирає і передає тепло, курка значно швидше зготується і буде соковита і смачнюща.

Підказка: візьміть порожню банку з-під пива і налийте туди 1 до 1 води і трав’яного лікеру, якому ви надаєте перевагу, або біле вино, або… то, що Вам подобається. Це змінить аромат курки. Також можна в кінці кинути на вугілля маленький букет свіжих трав, які закоптять її…

Тут ще трошки старіша зйомка, як ми з Тарасом Гавриком готували курку для ДОБРОГО РАНКУ, ЛЬВОВЕ на CASA NOSTRA (Винниківське озеро, біля Львова)…

Exit mobile version