Streetfood in Germany

20150901_161717

Можливо комусь дивно, що я вибрав саме цей стрітфуд з Німеччини. Класичний Німецький стрітфуд це ковбаски (до яких згідно старого королівського указу гірчицю зобов’язані давати безкоштовно), Leberkaes (подібне на м’ясний хлібець), Currywurst (ковбаска з кетчупом та карі) та інше… Однак найпопулярніша вулична їжа це Дюнер Кебаб.  У Німеччині є більше 16 000 точок продажу Kebab з сумарним оборотом около 3,5 млрд Євро в рік. Це більше ніж у любої мережі фастфуду в Німеччині.  Вже не перший рік проводять експозиції по товарах для продажу Дюнера (зокрема представили “робота” який самостійно готує і нарізає м’ясо).

Як не смішно, але Кебаб про який ми говоримо був стоврений в Німеччині. Турки готували м’ясо на шомпурах і смажили горизонтально на грилі. Подача була на тарілках (Sis Kebap). Німецький дюнер подається у булці з великою кількістю соусу цацикі, якого запозичили у греків. Турок Kadir Nurman який приїхав на заробітки в Німеччину придумав кебаб якого ми зараз знаємо, через те, що Німці любили їжу яку можна брати з собою. За це йому вручили приз ще у  1972 році.

Турки міжіншим пишутьKEBAB з буквою P на кінці. Німецький словник DUDEN вказує обидва варіанти як правельні.

Дюнер в Німеччині можна найти на кожному кроці, що пояснюється не тільки великою часткою турецьких імигрантів, але й простотою його приготування, мінімальними інвестиціями для відкриття власної точки продажу та доброї організації постачальників. У Німеччині діють 250 спеціялізованих фірм, які Вам не тільки привезуть під двері готовий шомпур з м’ясом (на вибір з різних видів м’яса та всіх можливих розмірах), але всі інші інгредієнти (по бажанню навіть готово нарізані). Нажаль майже всі продавці Кебаб працюють з ними, чому Кебаб смакує майже всюди однаково. Тому чудово коли находиш когось хто сам маринує м’ясо з власною сумішю спецій.

Вибір вже величезний. Багато точок пропонують ще інші види Турецької випічки та переусок. Цього року бачив навіть солодкі варіанти де з вертеля нарізали шоколад, однак тільки варіант з Баранини, ягня або теля можна називати Doner Kebab.

Кебаб в середньому обходиться від 3,5 до 5 Євро (залежно де і що брати), що у дешевше ніж рівноцінний бургер у McDonalds. Ще мій Дідо в дитинстві мене водив їсти кебаб замість “американської хімії” і повірте, я був зовсім не проти. Відсутніть забавки з Happy Meal компенсувало “шоу”, коли продавець (який переважно і є власником, або як мінімум родичом власника) величезним ножем (подібним на меч) зрізав тонесенькі слої м’яса з вертеля… Нажаль зараз більшість перешла на електричні ножі які не потребують жодних вмінь (monkey see, monkey do), але на смак то аж ніяк не вплинуло.

Найпопулярніший дюнер в Німеччині з телятини. Інколи можна найти дюнер вже за менш ніж 3 Євро, однак якість відповідна.

Всім хто буде мати можливість – пробуйте. Не пошкодуєте !

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , , ,