ТОП-10 простих маринадів до салатів

ТОП-10 простих маринадів до салатів

2b282dc77e56e499885e58780a196631

Я зі своїм бро Biggy поїхав у Польщу, де він хотів придбати собі готові маринади до салатів. Мені то якось дивно, бо приготувати маринад зовсім не займає багато часу. Також це дешевше, і Ви знаєте, що у ньому. Точно там не буде консервантів, які часто додають у готові продукти для лінтяїв. Після обіцянки закинути кілька цікавих маринадів на наш сайт, Biggy погодився теж робити їх сам. Надіюсь йому (і Вам) сподобаються вони.

Хочу зазначити, що у салаті чи не головну роль відіграє заправка чи маринад. Залежно від того, чи це ніжний йогуртовий, чи пікантний вінегрет, салат буде смакувати зовсім по-різному. Зробити його не складно, тільки треба пам’ятати, що маринад має бути буквально на 10% більш кислим і солоним, ніж би Ви хотіли. Після мішання салату він буде ніжнішим.

Як тільки Ви навчитеся його гарно збалансувати, треба пам’ятати, що свіжий зелений салат треба змішати з маринадом в останній момент, щоб він лишався хрумким. Оцет і сіль починають практично роз’їдати структуру салату, і якщо Ви поспішите, на стіл потрапить незрозуміла жижа, а не хрумкий і кольоровий заряд вітамінів.

Для змішування маринаду я надаю перевагу скляним банкам на 200-500 мл з кришечкою. Ви можете легко міксувати у кращих традиціях барменів. Не потрібно додаткових інструментів для мішання, і це можна зробити у 2-3 рази більше, а рештки зберігати в холодильнику. Всі маринади, які тут описані, так будуть зберігатися на менше 2-3 днів.

 

Vinaigrette (так, це не салат, а заправка). Підходить як до зеленого салату, так і до варених овочів, м’яса і риби. Це базовий рецепт. Змінюючи вид олії та оцту, або додавши трави, можна надати йому оригінальності.

50г оцту або лимонного соку

120 г нейтральної олії

30 г води

1 ч. л. ніжної гірчиці

Сіль, перець до смаку

 

Універсальний (мій улюблений різновид класичного вінегрету, бо підходить як заправка до зеленого салату, яка чудово поєднається із всім смаженим та з грилем).

2 ст. л. світлого бальзамічного оцту

Сік ½ лимону

100 г оливкової олії

2 ст. л. води

1 ч. л. ніжної гірчиці

1 ч. л. зернистої гірчиці (наприклад, “Торчин діжон”)

1 ст. л. кленового сиропу

Сіль, перець до смаку

 

Italiano (щастя = цей маринад + рукола + смажений кедровий горіх + пармезан + трішки прошуто)

4 ст. л. чорного бальзамічного оцту

100 мл оливкової олії

20 г води

1 ч. л. ніжної гірчиці

0,5 зубчика часнику, перетертого

1 ч. л. сушеного орегано

2 ч. л. рідкого меду (акація або різнотрав‘я)

Сіль, перець до смаку

 

American  або Cocktail (салат з таким маринадом вже практично дорівнює фастфуду, але смачно, холера :) Додайте до айзберга трішки копченої курячої грудинки, помідор, кукурудзу і всьо зелене, що попадется під руку.

4 ст. л. сметани (15% жирності)

150 г нейтрального йогурту

3 ст. л. доброго кетчупу

Сік одного апельсина

Кілька крапель червоного табаско або скибка гострого червоного перцю

Сіль, перець до смаку

1 ст. л. червоного перцецю без шкірки, дуже дрібно порізаного

1 ч. л. подрібненої петрушки

 

Йогуртовий (ніжний, елегантний маринад для салатів). Оскільки основа на йогурті, калорії не зашкалюють. Супер буде до мішаних солених салатів, які можна поєднати з ніжною вареною шинкою або телятиною. Також добре у комбінації з правдивим сиром чедар (не той, що на бургери ;).

250 г нейтрального йогурту

Сік 0,5 апельсина

1 ч. л. свіжого лимонного соку

2-3 ст. л. оливокової олії

1 ч. л. м’яти або кропу, дрібно порізаних

Сіль, перець до смаку

 

French (жовтки ретельно збивати, помаленько додаючи олію. До готового майонезу послідовно додавати решту інгредієнтів. Трішки більше роботи, але воно того варте). Найпопулярніший маринад французької кухні. Смакує також дуже добре до вареного м’яса.

2 жовтки (максимально свіжих, домашніх, кімнатної температури)

120 г нейтральної олії (кімнатної температури)

2 зубчики тертого часнику

2 ч. л. доброї гірчиці (бажано Dijon)

2 ст. л. доброго оцту (наприклад, з білого вина або шампанського)

250 г вершків

Сіль, перець до смаку

 

Mustard-Honey (один із моїх фаворитів). Дуже добре, коли салат іде у супроводі солодкавої птиці.

2 ст. л. доброго оцту (наприклад, з білого вина або шампанського)

1 ч. л. доброї гірчиці (бажано Dijon)

1 с. л. рідкого меду (з акації або різнотрав’я)

50 г доброї нейтральної олії

Сіль, перець до смаку

 

Asia (спеції нададуть Вашому салатові смаку Сходу). Чудово смакує із птицею та рибою на грилі.

50 г доброї нейтральної олії

1 ст. л. світлого соєвого соусу

Сік 1 лайму

½ ч. л. коричневого цукру

1 ч. л. ароматної сезамової олії

½ ч. л. свіжого, потертого імбиру

½ ч. л. свіжого чилі, дуже дрібно посіченого

 

 

Caesar-Dressing (перетворює зелений салат в «цезар», а також супер буде до макаронного салату). Збити блендером яйце, часник, анчоуси і пармезан, додати олію і помаленько піднімати блендер, щоб створився «майонез». Перемішати з рештою інгредієнтів.

1 яйце середнього розміру (максимально свіжого, домашнього, кімнатної температури)

1 зубчик перетертого часнику

5 філе анчоусів (в олії), дуже дрібно посічених

1 ст. л. дуже дрібно потертого пармезану чи grand Padano

40 г оливкової олії

80 г нейтральної олії

1 ч. л. ніжної гірчиці

2 ст. л. сметани

4 ст. л. молока

Сік одного лимона

Сіль, перець до смаку

 

Orange vinaigrette (літом цитрус у маринаді салату додасть необхідної свіжості) Смачним буде до всього, що Ви смажитимете на грилі.

Цедра 1 апельсина, дуже дрібно потерта

Сік одного зрілого апельсина

2 ст. л. оцту (рекомендую сидровий або яблучний)

2 ст. л. оливкової олії
2 ч. л. доброго рідкого меду (з акації або різнотрав’я)
1 зубчик часнику, дрібно порізаного

кілька крапель світлого соєвого соусу

Сіль, перець до смаку

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , ,