Використання побутової техніки не за призначенням
Extreemcooking

Sous-vide (/suːˈviːd/; з Французького “без повітря”) – це трендовий метод приготування страв у сучасній кулінарії, яку насправді винайшли ще у 1960-их. Французькі кухарі Michel Troisgros та Georges Pralus взялися за удосконалленя нового методу приготування після того, як Шведам не вдалося. Суть така: Ви вакуумно запаковуєте м’ясо, рибу та інше разом з спеціями та ароматизаторами (олія, вино і т.д.) і готуєте страву у ванні з константною низькою температурою (55-60 °C) довший час (інколи до 96 годин). При бажані перед подачою можна ще коротенько посмажити скоринку (бажано паяльною лампою). Все просто, а результати вражають. Треба всього машину Sous Vide та вакуумний апарат, які нанприклад можна замовити на AMAZON.com  і обійдуться Вам всього у 500 $ + Доставку + Мито.

steak-comparison-large

Облом ? Чому ? Насправді Ви швидш за все вже маєте все, що Вам треба якщо трішки подумати. Отже, де можна в дома найти закрите середовище з констаною темепературою 50-60 °C ? Правельно ! У посудомицій (в режимі полоскання).

Steak1

Я пригадую як на мене батьки дивилися, коли я в перше засунув замотаний в (чистий) пакет з сміття Лосось в посудомийку. Мама певно думала, що синок остаточно подурів. Але то була чи не найсмачніша риба в мому житті. Головне памятайте, що порошок давати не треба і пакет має бути справді щільно закритий;) Якщо вакуумно запаяти пакет, то можна навіть під час миття готувати. Ви тоді не тільки зекономите на посуді і часі, а ще й на енергії для готування (з новими розцінками на комуналку вартує задуматись).

На цю тему вже навіть перші книжки вийшли. Сенйора Lisa Casali свій блог (на італійській) ECOCUCINA присв’ятила темі “як можна готувати економивши енегрію” і представляє геніяльні рецепти, як наприклад: рибний терін прготовлений у слоїку… у посудомийці.

Але посудомийка не єдина, яка може Вам допомогти з приготуванням страв. Праска виявляється тостером, а кавоварка взагалі мультиталантом. Так наприклад є теорія, що найкраще варене яйце Ви отримаєте коли помістити помите яйце у фільтр з кавою. Вода буде капати на яйце і приготуйє саме таким як Вам хочеться. Кількість кави вирішує ступінь приготування Яйця. Повністю проварене це 10 горняток. З м’яким жовтком – 7. Katja Wulff – блогер з Швеції цій темі присвятила цілу книжку. Нажаль немає навіть перекладу на англійську та певно і не буде, однак на сайті www.cookingwithyourcoffeemaker.com двоє американців доказують, що у кавоварці можна приготувати практично, що небудь.

lachs-kaffeemaschine-rtl

 

На цьому місці наголошуємо, що всілякі випробування на власний страх і ризик. Як не як, нецільове використання побутової техніки може призвести до її пошкодження та гірше. Ми б не хотіли потім своїх читачів найти у цьому списку: www.darwinawards.com

 

Позначено , ,