Рецепт румунської пасти до хліба – Zacusca

Zacusca  – рецепт румунської пасти до хліба

Мій колега Алекс з Брашова розповів нам про стрітфуд у Румунії і нагадав мені про дуже смачну страву, рецептом якої я не можу не поділитися :) Назва всім українцям буде звучати дуже рідною – ЗАКУСКА (Zacusca). Однак, ми не про шпроти на батоні і навіть не про сало з часником. Розказуємо про пасту, яку мастять на хліб. Вона зроблена з різних овочів та трав і дуже популярна в Румунії та інших балканських країнах. Спробуйте самі. Як і всі наші рецепти, все дуже просто і надзвичайно смачно! Проте даний рецепт вимагає трішки часу, тому раджу робити більше, закрутити в слоїки і витягувати завжди, коли прийде якась добра душа в гості.

zacusca

Що треба?

3 кг болгарського перцю червоного

3 кг баклажанів

2 кг пасата (помідори з банки, без шкірки)

500 г цибулі

10 зубчиків часнику

3 ст. л. оливкової олії

2 ч. л. цукру

10 лаврових листів

200 г перцю чилі, перетертого в пасту (рекомендую угорську пасту «Erös Pista»)

Сіль і перець

Паприка мелена, солодка

Як робити?

Нам треба запекти перець без шкірки. На це є три варіанти. Рекомендую обсмажити перець цілим на грилі або на прямому вогні газової плити, поки він не стане весь чорний. Помістити у невелику ємність і щільно закрити. Хай постоїть 5-10 хв. Перець витягнути, вирізати стовбур і почистити шкірку ножем. Вона повинна тепер легко знятися, а перець стане солодким і ніжним. Перець (з соком, який буде витікати під час різання) відкласти і приберегти сік, який створився під час запікання.

АЛЬТЕРНАТИВА: перець почистити, порізати на четвертинки і в духовці під грилем запікати 15 хв при 200° C, але це гірший результат і більше роботи.

Баклажани почистити, порізати кубиками і запікати в духовці (або на грилі) 10-15 хв при 200 ° С.

Цибулю та часник дрібно порізати. У великому баняку смажити на олії до золотисто-коричневого кольору. Додати цукор і продовжувати смажити, помішуючи, поки цукор не почне набирати кольору. Додати перець та баклажани і посмажити ще 2-3 хв.

Додати пасата, лаврового листя та чилі пасту і на слабкому вогні варити з накривкою протягом 4 – 5 годин. Кожні 20 хвилин треба перемішувати, щоб не пригоріло. Півгодини перед завершенням додати сік від печених перців та спеції до смаку. Важливо дати трошки більше, бо коли настоїться, паста стане менш інтенсивною. Тільки обережно із сіллю, бо «Erös Pista» вже містить трішки солі.

Для мене більш груба консистенція є ідеальною, але хто любить ніжнішу структуру, може перемолоти ще все блендером (не забудьте перед тим забрати лаврове листя).

Розмістіть гарячу пасту у герметичні стерилізовані слоїки, поваріть 10 хв у великому баняку і поставте холонути верх ногами на цілу ніч. «Закуска» у коморі чи холодильнику буде зберігатися не менше 3 місяців.

Zacusca традиційно подається просто з хлібом як апетайзер з вином та іншими закусками, однак, вона має і властивість підняти помідорові соуси та супи на новий рівень. Спробуйте також урізноманітнити Ваші закуски, додаючи різні трави та спеції.

 

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , , , , ,