Site icon streetfood.in.ua

Готуємо вимя коровячі Рубрика: від борідки до хвоста – готуємо без відходів

Англійці називають його “elder”, французи — “tetine de veau”, а німці — “Берлінський шніцель”. І якщо ви досі скептично ставитеся до цієї частини тварини, то даремно! Вим’я — це недооцінений делікатес, який, хоча й належить до “внутрощів”, має ніжний смак і цікаву текстуру. Колись це була цілком популярна частина тварини, особливо в часи нестачі продуктів. І хоч ви вже певно навіть його їли (як мінімум у формі сосисок ;) ), сьогодні його складніше знайти, але при бажанні можна замовити у продавців на базарі.

Пропоную два рецепти: класичний “Берлінський шніцель” і “вим’я у винному соусі”. Для обидвох готуєте вимʼя спочатку по базовому рецепті, а далі на вибір. Рекомендую почати зі шніцеля, адже паніровка робить його особливо апетитним навіть для тих, хто не звик до таких продуктів.

Спробуйте, і ви переконаєтеся, що коров’яче вим’я — це несподівано смачно! 😊

Базовий рецепт

Що треба? (на 4-6 порцій)
1 коров’яче вим’я
1 морква
1 цибуля
1/2 кореня селери
3 лаврових листки
6 зернят духмяного перцю
1 ч.л. солі

Як приготувати?
Вим’я сполосніть та відваріть разом із овочами та спеціями на маленькому вогні протягом 2 годин (у скороварці — 50 хвилин). Після цього вим’я наріжте пластинками товщиною приблизно 1 см.

Шніцель по-берлінськи
Що треба?

2 яйця
3 ст.л. борошна
3 ст.л. панірувальних сухарів
Олія для смаження (бажано у фритюрі)
Як приготувати?
Наріжте вим’я великими шматками. Зробіть паніровку: обваляйте спочатку в борошні, потім у збитих яйцях, а далі в панірувальних сухарях. Смажте у гарячій олії або фритюрі до золотистого кольору.

Подавати із салатом із картоплі або капусти та шматочком свіжого лимона і звісно пива для мужності ;)

Вим’я у винному соусі
Що треба?

50 г масла
1 цибуля, дрібно порізана
1/2 кореня селери, дрібно порізана
2 ст.л. борошна
1 ч.л. цукру
1 склянка сухого білого вина
1/2 пучка петрушки, посіченої
2 ст.л. вершків
Сіль, перець
Як приготувати?
Розігрійте масло у каструлі, обсмажте цибулю і селеру до м’якості. Додайте борошно і цукор, перемішуйте, поки борошно не стане злегка золотистим. Влийте 1/2 склянки гарячого бульйону з вим’я і ретельно перемішайте до однорідності.

Додайте вино, покладіть вим’я і тушкуйте на маленькому вогні ще 15 хвилин. Наприкінці додайте петрушку, вершки, сіль і перець за смаком.

Подавати із картоплею, макаронами або свіжим хлібом.

Exit mobile version