Site icon streetfood.in.ua

ТОП-10 цікавих маринадів до салатів

Ви так полюбили нашу першу статтю про маринади до салату, що ми вирішили повторити цю тему. Оскільки на ринку зараз широко доступні фасовані мішані салати, нам лишається більше часу на маринад. Тому цього разу ми вибрали трішки цікавіші, які піднімуть Ваші салатики на новий рівень. Знову-таки достатньо всі інгредієнти змішати. Для цього я рекомендую користуватися скляною банкою на 200-500 мл з кришечкою. Нею все легко перемішається-змішається у кращих традиціях барменів. Не потрібно додаткових інструментів, і можна зробити у 2-3 рази більше, а рештки заховати в холодильнику. Всі маринади, які тут описані, так будуть зберігатися не менше 2-3 днів.

Ще один важливий момент: пам’ятайте, що салати завжди треба мити (фасовані теж)! Після цього все має бути сухим. Часто недооцінюють, скільки води може бути у жменці салату після миття, а потім дивуються, чому начебто добрий маринад, а салат водянистий :) Хто не має спеціальної салатосушки (яка не буде лишньою, якщо є достатньо місця на кухні), може, у стилі Jamie Oliver, загорнути салат у ЧИСТИЙ! рушник і від душі помахати ним, поки не перестане з нього капати вода. Жонатим хлопцям рекомендую робити це на балконі, бо гарна ідея може перетворитися у сімейну сварку, якщо потім вся кухня буде мокрою ;)

Японський (до екзотичних зелених салатів. Чудово підійде до стейку з тунця або лосося)

1 ч. л. пасти місо
1 ч. л. тертого свіжого імбиру
½ ч. л. дуже дрібно посіченого чилі
½ тертого зубчика часнику
1 ст. л. дуже дрібно порізаної білої цибулі
½ ч. л. цукру
Сік 2 лаймів
100 мл нейтральної олії

 

Тайський (для екзотичних зелених салатів). Особливо смачно із смаженою куркою чи креветками та паростками сої. Все збити блендером.

1 зріле манго, порізане кубиками
Сік 1 лайму
1 ч. л. ніжної гірчиці
1 ч. л. коричневого цукру
1 ст. л. світлого соєвого соусу
½ ч. л. солі
50 г рисового оцту (для суші)
100 мл нейтральної олії

 

Кунжутний маринад (для зеленого салату із східним відтінком). Чудово смакуватиме до стейку з тунця.

6 ч. л. сезаму
4 ст. л. майонезу
4 ст. л. рисового оцту (для суші)
4 ст. л. світлого соєвого соусу
2 ч. л. ароматної сезамової олії
2 ч. л. саке
Скибка коричневого цукру
Сіль, перець до смаку

 

Малиново-лимонний маринад (до літних зелених салатів, які гарно підходять до курки та морських страв із грилю)

70 г малини
120 мл оливкової олії
Кілька крапель лимонного соку
2 ч. л. меду
Сіль, перець до смаку
Збити міксером.

 

Salsa verde (для салатів з овочів-гриль, зеленених салатів з яреною, а також до картоплі в мундирах чи печеної риби). Все дуже дрібно порізати і перемішати. Дати настоятися півгодинки.

3 ст. л. каперсів
4 філе анчоусів
2 зелених перці чилі
1 в’язка базиліку
1 в’язка руколи
½ в’язки кінзи
100 мл оливкової олії
Сік ½ лимону
Сіль, перець до смаку
Blue Cheese Dressing (певно, найпопулярніший маринад в Америці). Підійде до зелених салатів у поєднані з шинкою чи куркою.

50 г майонезу
2 ст. л. сметани (10%)
100 г кефіру
1 ст. л. лимонного соку
Кілька крапель соусу Worcestershire
50 г перетертого синього сиру (рекомендую молодий Gorgonzola)
Пивно-цитрусовий маринад (для зеленого салату, який можна сміливо їсти з «пацанами»)

Цедра 1/2 апельсина, дуже дрібно потертого
Цедра 1/2 лайма, дуже дрібно потертого
Сік одного зрілого апельсина
100 мл напівтемного пива (наприклад, Рівненське Бергшлос або Перша Приватна (авторське)
100 мл оливкової олії
1 ч. л. кленового сиропу
2 ч. л. доброї ніжної гірчиці
1 ч. л. дуже дрібно порізаної червоної цибульки
Сіль, перець до смаку

 

Hummus dressing (маса протеїнів і екзотичний смак). Найкраще підходить до зеленого салату зі свіжою яриною та горішками.

80-100 г готового гумусу (3 щедрі столові ложки)
1 зубчик часнику, дрібно порізаного
1 ч. л. свіжої, дрібно посіченої, петрушки
Сік ½ лимона
3 ст. л. оливкової олії
1 ст. л. води
Сіль, перець до смаку

 

Apple Cider Dressing (дуже смачно до польового салату або бейбі шпинату з беконом)

4 ст. л. оливкової олії
100 г сухого яблучного цидру
2 ст. л. сидрового оцту (альтернативно яблучний)
1 ч. л. доброї пікантної гірчиці
Сіль, перець до смаку

 

Канадський (супер буде для зелених салатів, які подаються у супроводі червоного м’яса)

3 ст. л. майонезу
3 ст. л. кленового сиропу
2 ч. л. яблучно оцту (бажано сидрового)
2 ст. л. нейтральної олії
½ ч. л. солі
Перець до смаку
2 ч. л. перетертого грецького горіху

Exit mobile version