Моя тітка у Франції працювала з товаришкою з В’єтнаму. Вона її і навчила робити “нем” – те, що на Заході часто називають “summer rolls”. На відміну від спрінг ролів (ті, що весною), літний варіант не смажать, а подають холодними, загорнувши у листя свіжого зеленого салату, і в поєднанні зі свіжою м’ятою. Це все вмокають у пряний соус. Страва легенька й освіжаюча. Саме те, що треба, коли надворі дуже спекотно.
Нем, до речі, можна і смажити. Але я не фанат. І якщо смажені, то краще із тістом “Ван-Тан” у вигляді спрінгролів (тут рецепт). Бо рисове тісто досить натягує жир. Але знаю людей, які фанатіють від цього. Тож раджу зробити і такі, і такі й вирішити самостійно :)
Нем робиться із рисового тіста, який трішки нагадує пластик у сухому вигляді. Часто люди лякаються від його приготування, однак із ним працювати значно швидше і простіше, ніж замісити якесь інше тісто. Поставте листи між зволожені рушники, і за 1 хв воно готове до використання. Нем фаршируємо сумішшю з рисових макаронів, сезонних овочів, можливо, м’яса, риби або креветок (або тільки овочів та грибів, якщо хочете вегетаріанський варіант).
Цей рецепт придуманий як натхнення, то ж відірвіться на повну, експериментуючи з начинками.
Що треба?
1 уп. рисового тіста на роли, середні або великі (20-50 листів. Продаються готовими там, де і східні спеції та макарони у кращих супермаркетах)
1 пачка рисової вермішелі (125 г)
300 г мішаних, дрібно порізаних, сезонних овочів (морква, цукіні, цибуля, зелена цибуля, горошок, болгарський перець, мангольд і т.д. Можна гриби обсмажені або сушені – шампіньйони, му-ер, шітаке тощо)
200 г готового м’яса птиці, качки, краба тощо (наприклад, залишки з печеної качки з попереднього дня)
1 ст. л. світлого соєвого соусу
сіль
Для соусу:
2 ст. л. світлого соєвого соусу
2 ст. л. рибного соусу (niokmam)
2 ст. л. рисового оцту
сік 1 лайму
1 ч. л. ароматної сезамової олії
2 ст. л. солодкого соусу чилі (продається готовий)
50 г теплої води
Як робити?
Рисову вермішель залити кип’ятком і дати настоювати 15 хв. Злити воду, порізати на грубо і змішати з овочами та м’ясом. Додати скибку солі та 1 ст. л. соєвого соусу, перемішати і дати постояти 10 хв.
Інгредієнти на соус змішати і дати настоятися.
3 чисті кухонні рушники добре замочити у холодній воді та витиснути. Розкласти на робочій поверхні (на столі), розмістити лист тіста на рушник і скласти удвоє, щоб тісто було накрите з двох сторін. Хай постоїть прибл. 1 хв. Воно має бути м’яким, але не рватися. Так зробити з трьома листами одночасно. Далі витягнути одне тісто і поставите наступне. Поки готуєте один рол, вже настоюється наступне тісто і т. д. Слідкуйте, аби рушники були добре вологі, проте не мокрі.
Посередині листа тіста викласти по 2 ст. л. начинки. Поверх начинки скласти нижній край тіста, а потім боки та скрутити крученик (або голубчик, якщо так звичніше ;)).
Підготувати всі крученики. Самерроли можна (хоча й не бажано) підготувати за 1 годину наперед. Просто не забудьте накрити плівкою і заховати у холодильник. Витягнути за 15 хв до подачі з холодильника.
Подавати із соусом, свіжим салатом та м’ятою.
Готово!