Site icon streetfood.in.ua

Як готується соковитий курячий стейк
Основи куховарства

Інколи начебто прості речі ставлять нас перед складними завданнями. Так ось мене недавно запиталися, як смажити курячий стейк так, щоб він був м’яким і лишився соковитим?

Насправді (як завжди у кулінарії) існує декілька методів для цього щастя. Однак мені найпрактичніше та ефективніше смажити з подальшим допіканням у духовці. Для цього куряче філе треба витягти завчасно з холодильника (за півгодини), щоб набралося кімнатної температури. За той час розігріти духовку до 180 градусів.

Для двох стейків змішати 1 столову ложку муки з однією чайною ложкою паприки або карі (спеції тільки для кольору та смаку, то ж обирайте, що любите).

Філе курки сполоскати і витерти кухонним рушником. Відрізати усі прожилки та жир. Філе натерти маленькою 1 ч. л. гірчиці. Посолити і поперчити. Потім легко обтерти у суміші муки-спецій і струснути зайву муку. Це треба зробити безпосередньо перед тим, як смажити. Мука не повинна стати мокрою!

Розігріти 3 ст. л. олії на пательні і на середньому вогні зі всіх сторін обсмажити філе по 2 хвилини. Потім поставити у духовку на середню позицію. Тривалість допікання залежить від розмірів стейку. Стандартне фабричне філе, яке важить приблизно 200 г, потребує десь 8-10 хв. На кожні додаткові 50 г додати ще 2 хв у духовці. Наприклад, великий шматок важить приблизно 350 г, тому пробуде у духовці приблизно 15 хв. Відрізок я витягнув на 5 хв раніше.

Підказка: за 5 хв перед завершенням готування можна перемкнути духовку на режим гриль та змастити курочку маринадом, щоб зробити її ще смачнішою та оригінальнішою. Мої улюблені:

  1. 1 ст. л. кленового сиропу + 1/2 ч. л. тертого свіжого імбиру + кілька гілочок свіжого розмарину
  2. 2 ст. л. кетчупу + 2 ч. л. меду + сік 1/2 апельсину
  3. Thai Sweet chilli sauce без нічого :)

 

Перед нарізанням загорнути у фольгу і дати постояти 2-3 хв.

Зверніть увагу, що після нарізання дошка практично суха. Якби не дали постояти філе після смаження, вона уся була б у соках із курки, а сам стейк був би відповідно значно менш соковитий.

Ось і весь фокус.

Те ж саме працює з будь-якою птицею. На індика треба відповідно більше часу через розмір (див. вище). Філе качки (прибл. 350 г) має лишитися рожевим, тож 10 хв буде достатньо, але принцип завжди той самий. Пробуйте самі, як Вам до смаку, але обов’язково досмажуйте курку до кінця!

Якщо нема духовки, після 4 хв смаження збавляємо вогонь до мінімуму і далі готуємо з накривкою, не знімаючи її. Потім вимкнути вогонь. Далі під накривкою дати постояти ще 5-7 хв. Менш ефективно, ніж із духовкою, але теж ок.

Готово!

Exit mobile version