Site icon streetfood.in.ua

Філе качки власного (домашнього) копчення
Рецепти Юрка Підсадного

Як працюєш із качкою, то швидко хочеш почати експериментувати. Печена качка або конфі – це класно, але хочеться чогось нового! І коли на дворі ще й спека, салат із качкою тоді є просто ідеальним варіантом.

Вирішив спробувати один метод готування, який вже давно не практикував. Але мушу попередити, що можу гарантувати вам три речі:

це буде мега смачно;

все не надто складно;

ваша дружина чи чоловік, можливо, буде мати бажання вас тріснути чимсь, якщо забудете відкрити вікна та включити витяжку ;)

А говорю я про копчення грудинки вдома!

Звучить страшно. Але насправді диму виходить менше, ніж коли невдало посмажити картоплю. Ми не плануємо розводити ватру на кухні! Тільки доведемо до тління кілька трав і чай. А вони перетворять грудинку у щось неймовірно смачне!

Цей метод також дуже добре підходить до риби, ковбасок та овочів. Чай можна замінити сіном із лісових трав, або дерев’яною стружкою. Варіантів безліч!

Що треба?

2 качині грудки філе
4 ст. л. листкового чорного чаю
3 гілки розмарину
3 гілки тимяну

Суміш спецій:
1 ст. л. солі
1 ст. л. коричневого цукру
1 чайна ложка коріандру
1 чайна ложка орегано
1 чайна ложка кардамону
1/2 чайної ложки імбиру сушеного
1/2 чайної ложки перцю (бажано мікс кольорового)

 

Як робити?

Філе сполоснути, посушити та відрізати небажаний жир та прожилки. Сторону жиру надрізати акуратно ромбиками, але обережно, щоб не пошкодити м’ясо.

Суміш спецій змішати в ступці і перетерти в порошок. Філе натерти спеціями. У тяжкій пательні розігріти олію. Філе посмажити жирною стороною донизу на великому вогні 3-4 хв. Обернути, посмажити ще 2 хв і вийняти з пательні.

Великий вок та кришку до нього щедро викласти алюмінієвою фольгою. Це захист від диму, який потім тяжко відмити. Тому не шкодуйте фольги. На вок помістити решітку, яку також накрити фольгою. Її ще десь 15-20 разів проколоти вилкою, щоб потім дим проходив крізь нього.

Чай та трави посипати по всій площі дна воку. Між дном і решіткою має бути не менше 5-10 см відстані (а то згорить м’ясо). Філе ретельно посушити кухонним рушником і помістити на решітку. Не закриваючи, розігріти вок  на великому (але без фанатизму) вогні, аж поки чай не почне тліти (щоб було швидше, можна допомогти паяльною лампою). Закрити кришкою і прокоптити ще приблизно 20 хв. При цьому витяжку включаємо на повну силу!

Філе витягнути і замотати в алюмінієву фольгу. Дати так схолонути півгодинки. Подавати тоненько нарізаною, теплою або повністю охолодженою із зеленим салатом. Добре поєднується із кисленькими яблуками, виноградом  та горішками.

Готово!

Exit mobile version