Site icon streetfood.in.ua

Качка по-пекінськи
Рецепти Юрка Підсадного

 

Качка по-пекінськи, певно, чи не найбільш розкручена страва китайської кухні. Одна з особливостей – це готування в декілька етапів. Один із них – сушіння на повітрі.  Зокрема, в Азії та Штатах її люблять вивісити при цьому просто у вікно закладу для заманення гостей. Принаймні, у наших краях санстанції таких жартів не розуміє. Тому м’ясо доводиться тримати для цього у спеціально відведених місцях. Переважно, якщо цю страву взагалі пропонують, то треба замовляти заздалегідь. Хоч це й, звісно, ефектна вечеря, і я всім рекомендую хоч раз замовити цю страву, але загалом, певно, простіше зробити самому. Все не так складно, як здається.

Що треба на 4 людей?

Качка (прибл. 2,0-2,5 кг), випотрошена
3 ст. л. цукру (бажано коричневого)
1 ч. л. солі
5 ст. л. світлого соєвого соусу
1 чайна ложка меленого імбиру
3 см кореня свіжого імбиру, подрібненого тонкими кільцями
2 цибулі, нарізаних великими кубиками
3 ст. л. нейтрального меду

Як робити?

Качку помити, помістити в сито і облити з всіх сторін трьома літрами свіжо кип’яченої води. Витягнути пінцетом можливі залишки пір’я і просушити качку.

Зв’язати крильця качки так, щоб можна було її за нитку підвісити. У великому баняку (5 літрів або більше) довести до кипіння ще півлітри води, змішати з цукром, сіллю, 2 ст. л. соєвого соусу та сушеним імбиром. Качку помістити у баняк і поливати черпаком маринадом так, щоб маринад стікав назад у баняк. Поливати помаленьку зі всіх сторін (всередині і ззовні). Повторити 15-20 разів. Качку повісити за нитку у сухому темному місці на ніч (комірчина, гараж тощо. Дружину краще попередити про свої плани ;) ). У результаті шкіра має бути повністю сухою.

Розігріти духовку до 180 градусів. Решітку духовки помістити на другу позицію знизу, а під неї  поставити глибоку братванку. В братванку залити 1 л гарячої води.

Цибулю змішати зі свіжим імбиром і начинити ними качку. Лапки зв’язати до купи так, щоб начинка не вилізла. Кінці лапок та крилець загорнути в алюмінієву фольгу, оскільки вони швидше згорають. Помістити в духовку на решітку так, щоб качка лежала рівно грудинкою доверху. Запікати пів години.  Перевернути качку і продовжити запікати 20 хв. Перевернути останній раз (грудинка тепер має бути знову доверху) і продовжити запікати ще півгодини.

Злити воду з братванки, підняти температуру до 200 градусів.  Решту (3 ст. л.) соєвого соусу змішати з медом та 3 ст. л. гарячої води. Через кожні 5 хв помастити цією сумішшю качку три рази. Потім продовжити смажити ще 15 хв. Качка має бути темно-коричневого кольору, і шкірка повинна стати хрумкою.

Перед подачею дайте качці постояти 10 хв у теплому місці і не загортайте у фольгу, якщо хочете хрумку шкірку ;) Традиційно подають із китайськими паляничками, свіжою зеленою цибулею та соусом хойсін (Hoisin) або соусом із сливки. Обидва продається готовим у магазинах східних продуктів.

Смачного!

Exit mobile version