Пашот (з фр. poché) переважно асоціюють у нас тільки з яйцями (Бенедикт). Однак це не просто назва страви, а певний метод приготування, який можна застосувати до значно ширшого кола страв. Ось, наприклад, рецепт, як приготувати лосося у гарячій, пряній воді з білим вином, не доводячи її до кипіння. Лосось смакує просто феноменально, особливо із ризотто.
Що треба на дві порції?
2 стейки лосося приблизно по 200 г
1 ст. л. світлого соєвого соусу
1 цибулина
300 мл води
200 мл сухого білого вина (наприклад, Рислінг)
1 ч. л. солі
1/2 лимона
1/2 ч. л. перцю
1/2 ч. л. духмяного перцю
Жменя свіжого кропу Трохи доброї оливкової олії та морської солі
Як робити?
Стейки сполоснути, просушити й пінцетом вибрати кісточки, які могли залишитися. Тоді натерти стейки соєвим соусом.
Цибулю почистити та нарізати грубими кільцями. Лимон сполоснути кип’ятком і також порізати кільцями. Тоді цибулю, лимон та кріп викласти на дні пательні або широкого баняка. Поверх помістити стейки лосося. Між ними має залишитися достатньо місця зі всіх сторін (хоча б 3 см).
В окремому банячку розігріти й довести до кипіння воду з вином, сіллю та спеціями. Залити отриманим окропом пательню зі стейками й готувати 10 хв на маленькому вогні з накривкою. Після цього обережно вибрати рибу (наприклад, шумівкою), помістити її на теплу тарілку і покропити кількома краплями оливкової олії. Приправити доброю морською сіллю і подавати зі свіжим лимоном та гарніром на власний вибір. Раджу ризотто по-міланськи з зеленим горошком або молоду картоплю та голландський соус.