Streetfood в Румунії
Мій колега по роботі живе у Брашові. Він погодився розповісти про вуличну їжу в Румунії. А ми ж розширюємо горизонти своїх вподобань. Що з того вийшло, читайте.
Alex Gubariu: “I’m not such a streedfood fan (i don’t like to eat on the street), but we have some “slow food” fairs where you can buy all the traditional homemade cuisine starting from cakes, sarmale (stuffed cabbage rolls), “zacusca” which is a vegetable spread popular in Romania an some other Balkan countries, smoked pork meet and sausages.
All the products are made from bio grown animals and the vendors have their traditional secret recipes which are given from father to son.
Some of the coocked food you can find in the restaurants, but they are prepared in large cauldrons on wood fire and the taste is different. The dry food like sausages you can take home and combine them with cheese, tomatoes, onions and make a delicious starter dish.
Well the streetfood in general is the classic one with sandwiches, hot dogs, cotton candy and boiled corn on cobs. Probably the most common takeaway food that you can eat on the go in Rumania is shaorma, kebab and prezels. Also very popular is “lángos” which is a Hungarian food specialty – a deep fried flat brad made of a dough with flour, yeast, salt and water filled with cheese or cabbage.»
Переклад:
Я не дуже великий фанат streedfood (не люблю їсти на вулиці), але у нас є ярмарки, які дуже люблю. Вони спеціалізовані на Slow Food (повільна, тобто натуральна їжа). Там можна купити різні традиційні домашні страви: від різної випічки, Sarmale (голубці), копчених ковбас та свинини до”zacusca” (це паста, яку мастять на хліб, зроблена з різних овочів і дуже популярна в Румунії та інших балканських країнах). Всі вироби виготовлені з біологічно вирощених тварин, і виробники мають свої традиційні секретні рецепти, які передають з покоління в покоління.
У ресторанах часто готують страви у великих казанах на вогні, що надає йому інший смак, ніж такий, що ми готуємо вдома. «Сухий корм», як ковбаски, ми беремо додому і, разом з сиром, помідорами та цибулею, подаємо як чудову першу страву (апитайзер).
Що стосується саме вуличної їжі, то вона у нас переважно класична, тобто сендвічі, хот-доги, цукрова вата і варені качани кукурудзи. Мабуть, найбільш поширеними стравами, які Ви можете з’їсти на ходу в Румунії, – це шаурма, кебаб і прецлі. Також дуже популярним є “лангош” (страва, запозичена з угорської кухні – випечені в олії булочки з дріжджового тіста, начинені сиром або капустою).
Алекс Губарію
У кого тепер з’явився апетит на румунську кухню, рекомендую поглянути на мій рецепт zacusca, про яку згадував Алекс.
Ви ж, безперечно, теж маєте друзів, які живуть за кордоном і можуть нам щось розказати про стрітфуд у своїй країні? Зв’яжіться з нами обов’язково, ми опублікуємо всі цікаві статті.