“Chef” – не просто один із моїх улюблених кулінарних фільмів, але й взагалі просто розкішний фільм. Jon Favreau, якому ми також дякуємо за “Iron Man” і запуском нереально успішних тепер фільмів про комікси (дай Боже йому здоров’ячка), зіграв тут головну роль. Та ще й написав скрипт і зробив режесуру. Респект! Історія про шеф-кухаря, який, працюючи у модному французькому ресторані, втрачає свою любов до кулінарії (чорт. як то мені знайомо). Заради себе та своїх близьких він кидає то діло, відкриває фудтрак і повертається до того, що робить себе та його гостей щасливими. Це смачна та чесна кухня, де він готує легендарний кубинський сендвіч.
По-моєму, саме цей сендвіч ідеально відображує справжній стрітфуд: звучить дуже просто (хліб, шинка, сир), але насправді туди вкладено багато часу, знань і любові. Переконайтеся самі!
Ось як ми можемо його зробити вдома ;)
*увага: ми ці сандвічі робимо саме так на наш кейтеринг. Тому тут рецепт на велику кількість. Збирайте банду і насолоджуйтесь :)
Основний інгредієнт – це запечене м’ясо в маринаді мохо (Mojo)
Що треба на 20 порцій?
2 кг свинячого м’яса зі спинної частини, без кістки (одним шматком)
3 ст. л. олії для смаження
Для маринаду:
100 мл оливкової олії
1 цибуля, дрібно порізана
1 пучок кінзи, дрібно нарізаний
1/2 пучка свіжої м’яти, дрібно порізана
Сік із двох свіжих апельсинів
Сік із двох лаймів
Цедра з одного апельсину
5 зубчиків часнику
1 гострий зелений перець чилі
1 ч. л. тимяну
1 ч. л. сушеного орегано
1/2 ч. л. мускатного горіху
1/2 ч. л. меленого перцю
1 ст. л. солі
Всі інгредієнти для маринаду збити блендером. Маринад залити у цупкий поліетиленовий пакет. Помістити м’ясо у цей пакет, добре помасувати, щоб воно втягнуло всі спеції та соки. З пакету витиснути максимально повітря, закрити і помістити в холодильник не менше, ніж на 3 години (бажано на ніч).
М’ясо витягнути з холодильника і дати набратися кімнатної температури (прибл. годину). Потім посушити одноразовими рушниками. Якщо це не цілісний шматок, то зв’язати кухонною ниткою в рулет.
Розігріти духовку до 160 градусів.
Олію розігріти у великій важкій сковорідці, там по 2-3 хв до світло-коричневого кольору обсмажити м’ясо зі всіх сторін (їх є шість, не забувайте про краї). М’ясо помістити у братванку, збоку долити 250 мл води. В середину шматка встромити кулінарний термометр і все це помістити в розігріту духовку. Залежно від розміру м’яса, запікати 2,5-3 години (розрахунок: 1,5 год + по 30 хв на кожний кг шматка). Температура на кулінарному термометрі повинна становити 80 градусів. За половину часу м’ясо один раз перевернути. Після цього накрити фольгою і дати схолонути півгодинки.
Соки, які зібралися в братванці, перелити у ємність, помістити в холодильник і зняти жир. Зберегти на пізніше для сендвіча.
Далі з цього шедевра робимо не менш шедевральний сандвіч…
Що треба?
20 шматків (по 20-25 см) кубинського хлібу або 4 багети
150 г доброго топленого вершкового масла
200 г соків зі смаження м’яса в стилі мохо (див. вище)
1 печене м’ясо в стилі мохо (див. вище), тонесенько нарізане
100 г ніжної гірчиці з кислинкою (наприклад, Торчин “Американська”)
500 г вареної шинки, тоненько нарізаної
500 г голландського сиру, тонко нарізаного (наприклад, польського, королівського. Ще краще змішати Gruyère та Gauda)
8 квашених огірків, порізаних тонкими кільцями
Як робити?
Кубинський хліб дуже подібний на французький багет, але готується за дещо іншим способом та містить трохи жиру (сала чи олії). Нам його випікають на кейтеринг, однак, коли треба швидко, я помітив, що і багет з Ашану, який 2-3 годинки постояв у пластиковому пакеті, розм’якає і стає +/- тим, що треба. А жир ми компенсуємо начинкою (ще й як ;) ).
Хліб порізати на 20 шматків, довжиною приблизно 20 см. Нижню сторону мокнути або помастити соком із випічки. Внутрішню сторону верхньої частини змастити гірчицею.
Помістити на булку три слайси печеного м’яса (якщо холодний хлібчик, то трішки підігріти на грилі) та один слайс вареної шинки, 2 слайси сиру та 2-3 слайси огірка. Закрити сендвічі, притиснувши ніжно зверху. Це наче фінальні обнімашки, а також хліб гарно втягне всі соки та з’єднає інгредієнти. Повірте, сандвічі то люблять ;)
Верхню частину нашого кубаноса щедро змастити топленим маслом і на середньому вогні смажити 1-2 хв. Божественно :)