Як зберігати свіжу зелень
Основи куховарства

Бувало з Вами таке, що Ви пішли на базар, а там все таке гарне і зелене, що просто, довго не думаючи, закуповуєтесь різною зеленню? І потім вдома лежать великі пучки кінзи, петрушки, базиліку. Кохана (чи коханий) дивиться на Вас із піднятими бровами, а на лобі пише: “І що тепер ?” У мене таке буває доволі часто, тому розробив кілька трюків, як можна зберегти свіжі трави на довгий час. Це економить гроші, а також забезпечує злагоду у Вашій сім’ї. Вартує прочитати ;)

 

Очевидно, але таки хочеться включити у список: не купувати свіжі трави пучками, а вирощувати на підвіконнику чи балконі. Вони вже навіть продаються у вигляді вазоночків. Це має багато  переваг: стильний декор Вашої кухні; максимально свіжі та ароматні; Ви берете, скільки треба, а решта собі продовжує рости. Звісно, щоб тримати всі потрібні трави (принаймні, мені), треба купу місця. Та й часу. Але хоча би базилік, петрушку і розмарин я раджу мати всім.

Ніжні трави при кімнатній температурі швидко в’януть і втрачають свій вигляд та аромат. Тому (по-моєму) найкраще місце для них – це холодильник. Виявився доволі ефективним метод, коли зрізаєш коріння (як у букеті квітів) та загортаєш стовбури у вологий кухонний папір. А потім у холодильник. Дуже не бажано при тому тримати трави у пакетах, які щільно прилягають. Бо без повітря вони також швидко в’януть. Проте скляна банка, у якій багато простору, є гарним інкубатором для Вашої зелені.

 

Особливо ті трави, які потрапляють у рідину при готуванні (борщ, бульйон, соус тощо), добре можна заморозити порційно. Не всі трави то люблять насправді. Інколи змінюється тільки колір. Інколи виходить незрозуміла жижа. То ж я не дуже рекомендую це робити зі всіма травами, у яких є ніжне листям (базилік, кінза, гладка петрушка). Проте все супер вдається із кропом, розмарином, крученою петрушкою тощо. Я нарізаю трави дрібно, фасую у формочки для льоду (щільно притиснувши), заливаю до краю водою або топленим маслом і заморожую. Потім фасую у пакет.

Не забудьте підписати, бо інколи складно розібрати, з чого ж той зелений кубик зроблений :) Також вкажіть дату заморозки. Приблизно 6 місяців воно зберігається без проблем. Готові кубики просто додайте у  страву. Масло/вода топиться, а трави як свіжі.

 

На довгий час добре робити песто. На цю тему маємо декілька гарних рецептів у нашій базі. Якщо розфасувати песто у чистенькі баночки і закрити герметично, у холодильнику вони простоять не один тиждень. А якщо стерилізувати, то і місяці.

Не тільки корисно і смачно, але так гарно, та ще й може бути приємним подарунком при наступному поході в гості – настійки з трав і оливи з травами. Робляться дуже просто і збагатять Ваші творіння на кухні. Помістіть нейтральний оцет із травами (наприклад, майоран, тимян, лавровий лист тощо). За бажанням укиньте зернятка перцю, гірчиці, духмяний перець. Дайте настоятися протягом 5-7 діб. Оцет набуває приємного аромату і всього декілька його крапель нададуть пікантності будь-якому салату чи навіть м’ясу з грилю. Нейтральна або оливкова олія з перцем чилі, зернятками перцю та травами (спочатку слід їх посушити) не тільки додасть цікавинки всім стравам, які Ви смажите, але піднімуть і Ваші салати на новий рівень. Між іншим, гостра олія з травами – класичний супровід до піци в Італії.

Сушіння – примітивно, але функціонально. Свіжий тимян, лавровий лист, любисток та багато інших трав достатньо зв’язати в пучок і в теплому сухому місці на кухні повісити за стовбур. Аромат трішки змінюється (не гірше і не краще, просто робиться іншим). А це ще більше збагатить Ваш кулінарний арсенал і навіть може притягнути кілька здивованих поглядів гостей.

На дуже довгий термін, проте дуже смачним буде масло з травами чи/та часником. Зберігається в холодильнику 5-7 днів, а у морозилці може полежати кілька тижнів. Шматочок до картоплі, поверх стейку або запечений багет із часниковим маслом – просто райська насолода.