Я вже зізнавався, що я технічно напівфранцуз? Так і є! Певно тому я ще в дитинствіпознайомився з цією стравою, яка спершу викликала в мене скепсис. Але, спробувавши одного разу, я безсоромно з’їв усе, що було (включно з тим, що мало залишитися для інших гостей). Бути дитиною — це прекрасно! :)
Якщо слимаки більше про текстуру, а їхній смак визначається маслом, яким їх начиняють, то жаб’ячі лапки мають дійсно цікавий смак. Дехто каже: “нагадує курку”, але, на мою думку, це просто спроба пояснити те, чого не знаєш. Курка (особливо фабрична) може смакувати чим завгодно. На мою думку, жаб’ячі лапки — це щось середнє між білою рибою та (так, дійсно) куркою. А така комбінація притаманна рептиліям (хто пробував змій чи крокодила, розуміє про що я). Їхній смак дуже ніжний, тому їх зазвичай готують із досить пряними соусами, часто з часником, травами та чилі.
Тут вже вирішує кожен за себе. На мою думку головне, щоб інгредієнти не перебили, а підкреслили ніжний власний смак жаб’ячих лапок. І не сподівайтеся ними наїстися! Там м’яса дуже мало, і їдять лише задні лапки. Але це розкішна перша страва для тематичної вечері, яка точно зацікавить гостей. І особливо тепер, коли у нас стало легше купити жаб’ячі лапки і є навіть власні ферми, гріх їх не спробувати.
Що треба ?
500 г жаб’ячих лапок
4 ст.л. борошна
1 ч.л. солодкої паприки
3-4 ст.л. оливкової олії
Для часникового масла:
2 зубчики часнику, терті
200 г доброго масла, топленого
1 ст.л. свіжої петрушки, дрібно нарізаної
1 ч.л. сушених прованських трав
1 ч.л. світлого соєвого соусу
Кілька крапель зеленого табаско
Сіль, перець
Як готувати?
Для часникового масла змішайте всі інгредієнти: тертий часник, топлене масло, трави, соєвий соус, табаско, сіль і перець. Дайте настоятися щонайменше 10 хвилин.
Жаб’ячі лапки розморозьте (якщо потрібно), промийте під холодною водою і обсушіть одноразовими рушниками. Борошно насипте в глибоку тарілку, зміщайте з паприкою й обваляйте кожну лапку, струсивши зайве.
Розігрійте духовку до 200 °C у режимі гриль.
За той час розігрійте оливкову олію у великій важкій пательні й обсмажте лапки з обох сторін по 1-2 хвилини щоб набралися трошки кольору. Якщо пательня не достатньо велика, смажте у 2-3 турах. Важливо, щоб всі лапки під час смаження, мали контакт з пателнею, а не лежали одна на одній.
Викладіть лапки на деко, полийте зверху часниковим маслом і поставте в духовку на 5 хвилин на найвищу позицію під гриль.
Подавайте жаб’ячі лапки гарячими з найкращим багетом, який зможете знайти, і добрим білим вином або пивом. Бон апетіт! 😊