Брецель, брецн, прецель… лиш би не “крендель” ;)
Брецель, в Німеччині є офіційною емблемою пекарів і дуже часто зображується на вивісках булочних, пекарень і фірм, що займаються виготовленням різноманітних хлібобулочних виробів. А на Октоберфест брецль такий же невід’ємний, як і саме пиво, якого п’ють до нього.
Ну і звісно в Мюнхені до школи, ми традицінйо дуже часто брали брецель з маслом. Незвична флрма символізуює обійми, а темно коричневий колір отримують зануюючи вироби на кілька секунд в розчин гідроксиду натрію перед випіканням.
Це звучить страшно, хоч це і в результату абсолютно безпечно. Тим не менше, я тут пропоную, дещо змінений рецепт з інгредієнтами, які ви певно маєте вдома і які з чистим сумлінням можна давати і найменшим.
An Guadn! (нехай смакує)
Що треба на 6 брецлів або 8 бейгл ?
Для тіста:
230 г води, теплої
1 пакетик сухих дріжджів (7 г), рекломендую Dr.Oetcker
50г коричневого цукру
430г муки
25г солі
110г вершоквого масла, холодного, нарізане малими кубиками
Для розчину для мокання:
700 г води
100г пива, бажано з виражиним хмільним ароматом (наприклад IPA)
100 г соди
25 г коричневого цукру
Як робити?
Воду розігріти приб. до 35-40°
За той час змішати муку із сіллю куиками масла.
Переміштаи руками або міксером 4-5 хв, щобм масло розчинилося у муці.
Додати дріжджову суміш, до муки і мішати не менше 7-8 хв міксером до гладкого, однорідного тіста.
Миску накрити плівкою і помістити у холодильник через ніч (не менше 6 год).
Розігріти піч до 230°
Воду з пивом, содою та цукром у широкому баняку довести майже до кипіння.
За той час тісто розмісити і сформувати брецлі, булочки або навіть бейгли. То на свій смак :)
На середньому вогні, кожен брецель варити приб. 30 сек. Бажано по одному, але не більше 2-3 на раз. При цьому важливо занурювати їх постійно під воду, щоб зварилося з всіх сторін.
Варені брецлі розмістити на піднос з пергаментом, якого варто додатково натерти олією, оскілько брецлі мають схильність приліпитися навіть до пергаменту. При бажані посипати грубою сіллю, сезамом, маком чи іншими посипками. Традицінйо таокж роблять 1-2 надрізи гострим лезом, що допомагає зберегти форму і надасть класичного вигляду.
На другій полиці з низу, випікати брецлі приб. 15-18 хв. залежно від розміру. Орієнтуйтеся на те, що після досягнення темно коричневого кольору слід втипікати ще + 3-4 хв.
Дати повністю остигнути. Готово
Підказка: брецлі чудово заморожуться після повного остигання. Потім достатньо помістити у піч на 5 хв при 120°