Баварські брецлі

Брецель, брецн, прецель… лиш би не “крендель” ;)

Брецель, в Німеччині є офіційною емблемою пекарів і дуже часто зображується на вивісках булочних, пекарень і фірм, що займаються виготовленням різноманітних хлібобулочних виробів. А на Октоберфест брецль такий же невід’ємний, як і саме пиво, якого п’ють до нього.

Ну і звісно в Мюнхені до школи, ми традицінйо дуже часто брали брецель з маслом. Незвична флрма символізуює обійми, а темно коричневий колір отримують зануюючи вироби на кілька секунд в розчин гідроксиду натрію перед випіканням.

Це звучить страшно, хоч це і в результату абсолютно безпечно. Тим не менше,  я тут пропоную, дещо змінений рецепт з інгредієнтами, які ви певно маєте вдома і які з чистим сумлінням можна давати і найменшим.

An Guadn! (нехай смакує)

 

Що треба на 6 брецлів або 8 бейгл ?

Для тіста:

230 г води, теплої

1 пакетик сухих дріжджів (7 г), рекломендую Dr.Oetcker

50г коричневого цукру

430г муки

25г солі

110г вершоквого масла, холодного, нарізане малими кубиками

Для розчину для мокання:

700 г води

100г пива, бажано з виражиним хмільним ароматом (наприклад IPA)

100 г соди

25 г коричневого цукру

 

Як робити?

Воду розігріти приб. до 35-40°C і розичнити у ній цукор та дріжді. Помістити у тепле місце без протягів, на приб. 15хв аж поки не створиться пінка на поверхні,

За той час змішати муку із  сіллю куиками масла.

Переміштаи руками або міксером 4-5 хв, щобм масло розчинилося у муці.

Додати дріжджову суміш,  до муки і мішати не менше 7-8 хв міксером до гладкого, однорідного тіста.

Миску накрити плівкою і помістити у холодильник через ніч (не менше 6 год).

Розігріти піч до 230°C без обдуву.

Воду з пивом, содою та цукром у широкому баняку довести майже до кипіння.

За той час тісто розмісити і сформувати брецлі, булочки або навіть бейгли. То на свій смак :)

На середньому вогні, кожен брецель варити приб. 30 сек. Бажано по одному, але не більше 2-3 на раз. При цьому важливо занурювати їх постійно під воду, щоб зварилося з всіх сторін.

Варені брецлі розмістити на піднос з пергаментом, якого варто додатково натерти олією, оскілько брецлі мають схильність приліпитися навіть до пергаменту. При бажані посипати грубою сіллю, сезамом, маком чи іншими посипками. Традицінйо таокж роблять 1-2 надрізи гострим лезом, що допомагає зберегти форму і надасть класичного вигляду.

На другій полиці з низу, випікати брецлі приб. 15-18 хв. залежно від розміру. Орієнтуйтеся на те, що після досягнення  темно коричневого кольору слід втипікати ще + 3-4 хв.

Дати повністю остигнути. Готово

 

Підказка: брецлі чудово заморожуться після повного остигання. Потім достатньо помістити у піч на 5 хв при 120°C і вони як свіжі.