Після мого фірмового тайського супу з CafeBestOf та мега смачного та гострого Tom Yum, гріх не згадати про ще один рідкий шедевр Тайської кухні, який смакує як літом, так і зимою, – легендарний Tom Kha Gai. Комбінація гострого з кислим на основі кокосового молока декому може здатися на початку не звичною, але з кожною ложкою він все більше викликає залежність. І готується дуже просто.
Що треба?
1/2 л курячого бульйону (не перестарайтеся зі спеціями: тільки сіль і перець)
400 мл кокосового молока (1 банка)
1 ч. л. коричневого цукру
2 курячі грудинки (разом прибл. 400 г)
200 г коричневих шампіньйонів
5 листочків кафір-лайму (сушені)
4-5 паличок лемонграсу (lemongras)
Свіжий чилі на свій страх і ризик (рекомендую 3 маленькі, без кісточок)
3 слайси галганту по 2 см (альтернативно – 2 cт. л. тертого свіжого імбиру)
3 ст. л. рибного соусу (Kecap Manis)
1 ст. л. якісного світлого соєвого соусу
2 зелені цибульки, нарізані довжиною 2-3 см
Сік 2 лаймів
1 пучок дрібно нарізаної свіжої кінзи
Як робити?
Курячу грудинку нарізати кубиками 2*2 см і варити у бульйоні півгодини на малому вогні. Додати кокосове молоко та решту інгредієнтів, крім кінзи, соку лайму та цибульки, і варити на малому вогні 5-10 хв. Зняти з вогню, додати сік лайму ще рибного соусу до смаку. При подачі посипати кінзою та цибулькою. Суп має смакувати трішки соленим і кислуватим із інтенсивним цитрусовим ароматом.
Для різноманіття (хоч і не традиційно) можна додавати також різну рибу, пак-чой, пекінську капусту та багато іншого.
Зверніть увагу: листя кафірного лайму, галгант та лемонграс додається тільки для смаку, але не їсться!
Всі ці інгредієнти Ви можете знайти у відділі східної кухні великих супермаркетів або замовити в Інтернеті, наприклад, на http://banzai.lviv.ua/