Класичний бісквіт Основи куховарства

Бісквіт люблять усі, але часто бояться спробувати зробити самостійно. Насправді це зовсім не складно, головне — добре підготуватися та приділити достатньо часу для збивання інгредієнтів. Пропоную покрокову інструкцію, яка гарантовано приведе до результату, яким ви зможете пишатися.

Що треба? (для одного бісквіта діаметром 28 см)
6 яєць (з холодильника)
3 ст.л. теплої води
225 г цукру
2 ч.л. ванільного цукру
1 щіпка солі
Цедра 1 лимона (терта)
130 г борошна
130 г кукурудзяного крохмалю
2 ч.л. порошку для випічки

Як приготувати?
Розігрійте духовку до 180 °C.

Розділіть яйця на білки та жовтки. Починайте зі збивання білків, бо вони дуже чутливі. Переконайтеся, що миска і вінчики чисті та сухі. Якщо потрапить жовток або вода, білки не зіб’ються як слід.

Білки збийте із щіпкою солі та 2 мл цукру до твердих піків. Перевірити готовність можна класичним способом — перевернувши миску (білки мають залишитися на місці). Це займає щонайменше 5 хвилин.

Жовтки збивайте менше хвилюючись, адже вони менш чутливі. Ви можете використовувати той самий вінчик, яким збивали білки. Додайте до жовтків решту цукру, ванільний цукор і теплу воду, збивайте, поки маса не стане пухкою та білою.

Сухі інгредієнти (борошно, кукурудзяний крохмаль і порошок для випічки) необхідно підготувати заздалегідь. Просійте їх двічі через сито, щоб забезпечити максимальну легкість. Якщо бажаєте приготувати шоколадний бісквіт, замініть 1-2 ложки борошна на добрий, несолодкий какао.

Жовтки змішайте із сумішшю сухих інгредієнтів і половиною білків. Використовуйте силіконовий шпатель і змішуйте рухами знизу вгору, щоб зберегти якомога більше повітря. Коли маса частково об’єднається, додайте решту білків і перемішуйте до отримання однорідного пухкого тіста, яке пускає бульбашки.

Одразу після змішування викладіть тісто у форму з пергаментом (діаметром 28 см). Випікайте на другій поличці знизу при 180 °C протягом 35-40 хвилин. Наприкінці перевірте готовність зубочисткою: якщо вона виходить сухою, бісквіт готовий. Якщо трохи волога, випікайте ще 5 хвилин.

Готовий бісквіт має бути пухким і не залишати вм’ятин, якщо злегка натиснути пальцем.

Після випікання залиште бісквіт остигати у формі 15 хвилин. Потім обережно пройдіться гострим ножем по краю, зніміть форму й переверніть бісквіт верх ногами на решітку, покриту пергаментом. Це допоможе отримати рівний бісквіт.

Охолоджуйте його повністю, залишаючи пергамент, щоб він не пересох. Коли бісквіт повністю охолоне, розріжте його довгим гострим хвилястим ножем і начиняйте за вашим смаком.