Ребра-гриль «Лента за
Готуємо на вогні
Рецепти від Юрка Підсадного

ребра гриль барбекю

Ребра-гриль «Лента за лентою»

Коли я був меншим, почав задумуватися, який тип дівчини буду шукати собі для пари. Зрозумів одне: мені важливо, щоб вона хотіла замовити зі мною гору м’яса, з’їсти його із насолодою і ще й облизати собі пальці після цього. Не можу собі уявити, як це: піти в заклад їсти смачний стейк, а вона зі своїм салатиком і мінералкою дивиться на мене, як на голодну дитину з Африки… Як тут насолодитися?

Мені дуже пощастило, бо знайшов собі дівчину (вже дружину), яка робить все те, і їй то ще й на фігурі не відображується (чорт його знає, як вона то робить). Для неї особливе свято, коли ми робимо саме ребра. Я обожнюю їх готувати на мангалі, однак, тут треба значно більше часу. На відміну від бургерів чи шашлику, тут треба “ніжно і помаленьку”. Мій рецепт передбачає декілька етапів маринування і приготування, однак, результат Вас зробить легендою. Насправді все не надто складно, а момент, коли друзі пальцями без труднощів витягують кістки з м’яса і на тебе дивляться, наче ти з іншої планети і знаєш секрети всесвіту, не можуть не тішити. Ми їх прозвали “лента за лентою”, бо всім щось завжди мало і мало, тому розраховуйте на мінімум 500 г на одного…

Що треба на 6 порцій? 

3 кг свинячих ребер (м’ясисті, мало жиру, порізані смужками по 400-600 г)

Сухий маринад:

1 ст. л.  куміну (римський кмін)
1 ст. л. паприки солодкої (бажано копченої)
1 ст. л. гранульованого часнику (альтернативно – сушений)
1/2 ст. л. гострого чилі
1 ст. л. цукру (бажано коричневого)
2 ст. л. солі дрібної
1 ч. л.  чорного перцю (свіжомеленого)
1 ч. л.  білого перцю (свіжомеленого)
1 ч. л.  духмяного перцю (свіжомеленого)
1 ч. л. майорану сушеного

Рідкий маринад:
2 ч. л. олії соняшникової
1 велика цибуля, нарізана кубиками
2 великих зубчики часнику, порізаних дрібно
250 мл оцту (яблучного або виноградного)
250 мл кетчупу (якісного, лагідного)
100 мл яблучного соку
2 ст. л. меду (різнотрав’я або акація)

Як робити?

Ребра посушити і зняти плівку. Для того столовою ложкою підняти плівку з однієї сторони і за допомогою рушника зняти її повністю. Плівка не дозволяє маринаду потрапити на всі сторони, через що після смаження смакує противно.

Спеції на сухий маринад перемішати. Хто має стубку, бере вище вказані перці зернятками і перетирає все в порошок. Аромат буде значно інтенсивніший.

Ребра натерти сухим маринадом, загорнути в плівку або помістити у ємність із щільно прилягаючою кришкою. Маринувати треба 24 години в холодильнику, але не менше 3 годин. За 1 годину перед приготуванням витягнути ребра, щоб набрали кімнатної температури.

На гарячому грилі смажити із закритою кришкою 3-4 години. Періодично докидати вугілля. Для інтенсивного смаку диму рекомендую використовувати чіпси (стружку) із фруктових дерев. Їх слід замочити за годину до використання у воді і періодично докидати прямо в жар.

Олію розігріти в маленькому баняку і посмажити цибулю 1-2 хвилини, додати часник та решту інгредієнтів на рідкий маринад. Варити на малому вогні 15-20 хв і після того збити блендером до однорідного соусу.

За 30 хв до завершення щедро помастити ребра рідким маринадом і смажити із двох сторін до темно-коричневого кольору. Перед подачею загорнути ребра в алюмінієву фольгу і дати постояти 10-15 хв.

Підказка 1: добрий постачальник м’яса завжди буде різати ребра пилкою, а не рубати, оскільки при рубані можуть попасти малі скалки кістки, а то не просто неприємно, а й небезпечно.

Підказка 2: у кого немає грилю з кришкою, або бажання з гостями чекати 4 години на готові ребра, може використати 2-етапний метод приготування ребер:

Мариновані ребра, які набрали кімнатної температури, поміщаємо у братванку, накриваємо алюмінієвою фольгою (щільно) і поміщаємо в духовку при 130 градусах на нижній полиці на 4 години. Коли прийдуть гості, щедро мастимо ребра соусом. І лишається лиш досмажити їх на грилі.

Позначено , , ,