Rouille (руй)
Прованський часниковий соус до рибних страв
Рецепти Юрка Підсадного

Руй – це прованський густий часниковий соус для рибних страв, а до супу буйабес (фр. Bouillabaisse) взагалі є неодмінною складовою подачі. Назва соусу в перекладі з французької означає іржа, оскільки, приготований за традиційним рецептом, він має червоно-коричневий колір. Повірте, на смак він набагато кращий, аніж на вигляд, особливо коли його густо нанести на трішки підсмажений багет.

Що треба?

150 г розсипчастої картоплі
Сіль та перець
1 червоний перець чилі
2 зубчики часнику
1 капсула шафранових ниток
50 мл оливкової олії
1 дуже свіже яйце (кімнатної температури)
1 ч. л. лимонного соку
100 мл нейтральної олії (наприклад, рафінованої соняшникової)
50 мл рибного бульйону (бажано того, до якого буде подаватися руй)

Як робити?

Картоплю почистити та варити в солоній воді 30 хв до готовності. Тоді злити воду та дати остигнути 5 хв з відкритою накривкою. Після цього перем’яти в ідеальне пюре.

Перець чилі розрізати вздовж, вибрати зернята та дрібно нарізати. Разом з олією, яйцем, часником, лимонним соком та приправами помістити нарізаний перець у високу посудину та збити блендером, помаленьку його піднімаючи, щоб отримати майонез. Дуже важливо, щоб всі інгредієнти були кімнатної температури!

До отриманого майонезу додати пюре та бульйон і ретельно змішати вручну (якщо блендером, буде сильно смакувати крохмалем). Додати солі та перцю до смаку.

Готово!