Соковита і м’якесенька печення зі свині

Рецепти Юрка Підсадного

Хлоп із Баварії зобов’язаний знати толк у доброму запеченому м’ясі. Тож мушу поділитися ще одним чудовим і простим у виконанні рецептом, за який Ви отримаєте не одну похвалу.

Цього разу готуємо шматок спинної частини свинини. Але це також добре працює й з іншими частинами без/із кісткою. Я надаю перевагу спинній частині, бо вона просто дешевша. Але надзвичайно смачна, якщо готувати її правильно. Цей рецепт також дуже корисний із точки зору логістики, бо все гарно готується наперед. А метод запікання при низькій температурі дозволяє трошки гнучкіше реагувати на можливі спізнення гостей.

Гарнір готується в тому ж посуді, що знову зекономить час, і буде менше роботи. В кінці Вам тільки лишиться гарно подати все на стіл і зі свіжо нагостреним великим ножем помаленьку та естетично нарізати по шматочку, поки гості тримають тарілки в руках і пускають слину (хештег foodporn ;)).

Відчуйте, як це круто: запросити людей і провести час із ними, а не на кухні ;)

Що треба на 6 порцій?

2 кг свинного м’яса зі спинної частини (одним шматком)
1 цибуля
3 лаврових листки
1 ч. л. паприки меленої
2 ч. л. морської солі
Свіжо змелений перець
1 кг малої (бажано молодої) картоплі
1 пляшка (500 мл) світлого нефільтрованого пива (наприклад, “Домс” (бельгійське)
50 г горілки
3 ст. л. майонезу
2 ст. л. гострої гірчиці
4 ст. л. олії
2 великі моркви, нарізаної великими шматками
2 цибулі, подрібнені четвертинками
1 порей, нарізана грубими діагональними кільцями
1 помита голівка молодого часнику

Як робити?

М’ясо помити і посушити. Цибулю почистити, порізати кільцями. Покласти в цупкий поліетиленовий пакет (або миску), додати лавровий лист, спеції, 100 мл пива, горілку, майонез та гірчицю. І перемішати. Помістити м’ясо у цей пакет із маринадом, добре помасувати, щоб воно втягнуло всі спеції та соки. З пакету, витиснути максимально повітря, закрити і помістити в холодильник не менше, ніж на 3 години (бажано на ніч).

М’ясо витягнути з холодильника і дати набратися кімнатної температури (прибл. годину). Потім посушити одноразовими рушниками. Якщо це не цілісний кусок, то зв’язати кухонною ниткою в рулет.

Розігріти духовку до 160 градусів.

Олію розігріти у великій важкій сковорідці, там по 2-3 хв до світло-коричневого кольору обсмажити м’ясо зі всіх сторін (їх є шість, не забувайте про краї).

Картоплю помити, поділити навпіл. Помістити у братванку, посолити, змішати із олією, яка лишилася від смаження м’яса. Саме ж м’ясо помістити поверх картоплі і збоку долити 250 мл води. В середину шматка встромити кулінарний термометр і все це помістити в розігріту духовку. Залежно від розміру м’яса, запікати 2,5 – 3 години (розрахунок: 1,5 год + по 30 хв на кожний кг шматка). Температура на кулінарному термометрі повинна становити 80 градусів.

Приблизно за 1 годину до готовності м’яса (температура 40-50 градусів всередині) додати решту приготовлених овочів і перемішати. М’ясо перевернути і помістити поверх овочів. Печеню кожні 10 хв поливати рештою пива.

Перед подачею м’ясо накрити фольгою і дати постояти ще 5-10 хв у теплому місці, щоб воно розпружилося, і соки розтеклися по всій печені. За той час можна приготувати соус на базі бульйону з братванки. Наприклад, «голландський з розмарином» або «пивний до м’яса».

При подачі порізати тоненькими шматочками. Подавати з овочами і пивом.

Якщо пощастило з сезоном, то дуже смачно буде, якщо овочі змішати зі свіжою, дрібно порізаною черемшою.

Готово!

Позначено , , , ,