Певно, найпопулярніше тістечко в німецькомовних краях, яке, між іншим, раніше вішали також на ялинку як декор, а потім діти з’дали (перша генерація подарунків на Різдво, які потім перетворилися в playstation, санки та шкарпетки ;)). Воно часто має форму персонажів германської міфології, але хто (як я) немає відповідних формочок, може просто взяти класичні.
Спекулаціус – хрумкий і смакує всіма спеціями, які ми асоціюємо з холодною порою :) Раніше я їх купував, бо вони недорогі, і чомусь вважав, що то багато роботи, якщо готувати. В Україні їх знайти значно складніше, то ж таки почав робити сам… Від тоді не купую, навіть коли бачу в магазині. Домашні просто набагато смачніші :)
P.S. Хто не має всіх цих спецій удома, може купити якісну суміш на пряники. Це плюс-мінус подібне, і також смачно.
Що треба на прибл. 60 штук?
500 г борошна
2 ч. л. порошку для випічки
100 г мигдалю меленого
1 ч. л. меленої кориці
1/4 ч. л. меленої гвоздики
1/4 ч. л. мускатного горіху
1/4 ч. л. меленого сушеного імбиру
1/4 ч. л. меленого кардамону
щіпка меленого чорного перцю
щіпка меленого духмяного перцю
1 щіпка солі
250 г цукру
2 яйця
200 г масла кімнатної температури
Як робити ?
Борошно через сито висипати у миску і ретельно перемішати зі всіма сухими інгредієнтами крім цукру. Масло з яйцями та цукром збити міксером до пухкої маси. Додати сухі інгредієнти і змісити міксером. Тісто загорнути щільно у харчову плівку і помістити на 2 години або на ніч у холодильник.
Розігріти духовку до 180 градусів.
Тісто перемішати і розкачати на рівній поверхні з борошном до товщини 2-4 мм. Вирізати форми, які Вам подобаються, і викласти на братванці з пергаментним папером та випікати 10 хв . Виймати з печі треба тоді, коли тістечка по краях починатимуть набирати колір, але ще мусять бути м’якуватими (коли схолонуть, стануть хрумкими). Дати схолонути. Зберігаються такі тістечка декілька тижнів у герметичній упаковці.
Підказка: дуже смачно також вмочити тістечко однією стороною у тонесенькі скибки мигдалю.
Готово!