Сезон мідій — це чудова нагода потішити себе новими смаками. Цей тайський варіант із кокосовим молоком і карі пастою додає екзотичного акценту до класичних мідій. Ідеально для романтичної вечері чи компанії друзів. Подавайте мідії у великому баняку на стіл, додавайте рис або багет, і насолоджуйтеся!
Що треба? (на 4 порції)
4 ст.л. нейтральної олії
1 морква, нарізана соломкою
1 маленький порей, тонкими півкільцями
2 цибулини, кубиками
1 зубчик часнику, тонкими слайсами
1 см свіжого імбиру, дрібно натертий
1 (400 г) банку очищених помідорів (pelati) (або свіжі, без шкірки, дрібно порізані)
2 лаврових листки
Скибка гострого перцю (кайєн)
1 ст.л. жовтої карі пасти (або 1 ст.л. порошку карі)
150 мл сухого білого вина (залишки підуть до вечері 😉)
400 мл овочевого бульйону
400 мл кокосового молока
Сіль, перець
2 кг свіжих, живих мідій
2 ст.л. свіжої кінзи, дрібно посіченої
2 лайми, нарізані часточками
Як приготувати?
Приготування основи:
У великому баняку розігрійте олію. Смажте моркву, порей, цибулю, часник і імбир 3-4 хвилини на середньому вогні. Додайте лавровий лист, перець кайєн, карі пасту, вино та бульйон. Варіть 10 хвилин під накривкою.
Уважно переберіть мідії!
Замочіть у холодній воді на 10 хвилин.
Відберіть відкриті або пошкоджені мідії — їх викидайте.
Почистіть закриті від водоростей чи інших забруднень.
У бульйон додайте кокосове молоко, доведіть до кипіння. Додайте мідії, перемішайте, накрийте кришкою й варіть на середньому вогні 10 хвилин, періодично помішуючи.
В кінці посипте мідії кінзою, перемішайте. Подайте до столу з нарізаними часточками лайма, щоб кожен міг свіжо покропити соком.
Мідії подають гарячими з рисом басматі або свіжим багетом, щоб насолоджуватися ароматним соусом. Не забудьте про миску куди всі зможуть скинути панцери, щоб не прийшлося бігати під час трапези і шукати місце на столі ;)