О так… Італійська кухня – це значно більше, ніж паста і піца. Наприклад, м’ясо вони там готувати вміють теж дуже добре. У столиці італійської моди коронна м’ясна страва – Особуко – тушкована теляча гомілка. Це божественна страва, яка готується довго, але зовсім нескладно. Інгредієнти не є дорогими, а результат – надзвичайний. До того ж італійці полюбляють різотто по-міланськи (із шафраном), але й картопляне пюре підійде дуже добре. До того ще келих Chianti, і життя вдалося… :)
Що треба на 4 порції?
4 слайси телячої гомілки, товщиною 3 см (десь по 300 г кожна)
сіль
перець
2 ст. л. муки
1 ч. л. солодкої паприки
3 ст. л. оливкової олії
30 г вершкового масла
200 г цибулі, подрібненої кубиками
200 г стовбурів селери, нарізаних кільцями
2 ст. л. томатної пасти
200 мл сухого білого вина
50 г бальзамічного оцту
1 ч. л. цукру
300 мл м’ясного бульйону (бажано телячого)
1 зубчик часнику
1/4 пучки петрушки, дрібно посічених
цедра 1/2 лимону
кілька крапель червоного табаско
50 г молока
Як робити?
Гомілки сполоснути і просушити. Приправити сіллю та перцем. Муку змішати з паприкою на великій тарілці. Гомілки панірувати у суміші муки-паприки.
Олію розігріти у великій пательні обсмажити із двох сторін гомілки до золотистого кольору. Після того вибрати з пательні і відкласти набік. У сковорідці розігріти масло і потушити овочі та томатну пасту 3 хв, постійно помішуючи. Додати решту муки-паприки і продовжити тушити 1 хв. Додати цукор, вино, оцет та бульйон, перемішати і помістити назад у пательню гомілки. Тоді перемішати так, щоб гомілки були накриті соусом. На маленькому вогні зі закритою накривкою тушити 1,5-2 год. За половину часу м’ясо раз перевернути, додати до соусу молоко і продовжити тушити. М’ясо має легко відходити від кістки, але не розлазитися, як “тушонка”.
В кінці додати цедру лимону, табаско та половину петрушки. Перемішати і посипати рештою петрушки. Подавати з пюре, різотто або полентою.
Готово!