Салат олівє
модерний, легкий варіант
Рецепт від Юрка Підсадного

Що для німця Kartoffelsalat, то українцю – олів’є. Він мусить бути на кожному святі. Хтось його їсть, а хтось у ньому спить. Але люблять його всі. Ну хоч щось корисне лишилося після союзу… Однак класичний рецепт часто робиться не на якісних інгредієнтах і містить більше шкідливого жиру, ніж більшість страв із фастфудів, які ті ж самі господині люблять так проклинати. Думаю, пора цей рецепт трішки модернізувати. І за основу таки беру Kartoffelsalat (то моя вредна німецька сторона говорить ;)).

Що треба?

1,5 кг картоплі (наприклад, червоної американки)
500 г солодкої моркви
2 ч. л. солі
1/2 ч. л. кмину
200 г горошку свіжого або замороженого
1 ч. л. масла
2 яйця
200 г молочної ковбаски або ніжної вареної шинки
2 середні цибулини
1 ст. л. свіжої, дрібно посіченої, петрушки

 

На маринад: 

2 ст. л. густої сметани (20%) або жирного йогурту
5 ст. л. доброго майонезу
1 ч. л. ніжної гірчиці
1 ч. л. зернистої гірчиці (наприклад, “Діжонська” від Торчина)
100 мл курячого або овочевого бульйону
50 г світлого ніжного пива (рекомендую пшиничне, наприклад, OETTINGER)
50 г оцту (рекомендую сидровий або яблучний)
1 ч. л. цукру
1/2 ч. л. ніжного карі
скибка свіжого мускатного горіха
сіль, перець

Як робити? 

Картоплю з сіллю і кмином варити “у мундирах” на малому вогні до готовності (залежно від сорту, це, приблизно, від моменту кипіння ще 15-20 хв). Через 5 хв після того, як вода закипить, додати моркву і продовжити варити. Старайтеся не переварити, а то салат перетвориться у кашу. За кількість спецій не переживайте. Через шкірку картопля дуже слабо набирає смак, тому воду слід добре пересолити.

В маленькому баняку довести до кипіння 2 л води без солі і там варити горошок 3-4 хв. Злити воду, змішати з 1 ч. л. масла. Лінивці замінюють цей крок, просто відкривши банку готового горошку.

Яйця залити холодною водою з-під крана так, щоб вона їх повністю покрила. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 7-8 хвилин. Почистити і порізати кубиками.

Картоплю і моркву ще гарячою почисти, подрібнити кубиками. Шинку чи ковбаску порізати тонкими скибками. Цибулю почистити і подрібнити півкільцями. Інгредієнти на маринад змішати. Овочі, шинку, яйця та цей же маринад змішати. Дати настоятися ніч в холодильнику.

Не переймайтеся кількістю маринаду. Салати з вареної картоплі варто щедро «затопити» приправою, оскільки він ще втягне добрих 30% перед подачею.

Різновиди: спробуйте зробити ваш олів’є ще більш особливим, додавши смажений бекон, порізаний кубиками, свіжу редиску, різні свіжі трави, замінивши ковбасу печеною куркою або додавши трішки більше карі в маринад.

Готово!

Позначено , , , , , ,