Супер ніжна рибка із овочами по-східному
Готуємо при низьких температурах
Рецепти Юрка Підсадного

Незалежно від страви — чи то риба, чи м’ясо — смажити або запікати на високих температурах є звичним і швидшим, але точно не смачнішим. 80 градусів за Цельсієм — ось те заповітне число для отримання кращих результатів. Саме тоді страви стають надзвичайно ніжними, ароматними й смачними. Спробуймо так з гарним рибним філе. А оскільки воно готується практично самостійно, ми маємо купу часу, щоб приготувати круті овочі по-східному. Страва, яка варта свічок на столі та відкоркування гарної пляшки вина ;)

 

 

Що треба на 4 порції?

Для рибки:

2 ст. л. насіння сезаму
2 ч. л. сичуанського перцю (замінити можна 1/2 ч. л. білого та 1/2 червоного перцю)
1 ч. л. насіння коріандру
1 “зірочку” бодяну (індійського анісу)
1 ч. л. морської солі
600 г філе білої морської рибки (тріска, окунь тощо)
2 ст. л. оливкової олії
1 ст. л. соєвого соусу
1 лайм

 

Для овочів:

4 ст. л. соняшникової олії
300 г молодої моркви — нарізати півкільцями
150 г маленьких грибів шиїтаке — розрізати навпіл
2 капустини пак-чой (Pak Choi) — нарізати тонкими слайсами
2 маленькі цибулі — порізати четвертинками
2 см коріння свіжого імбиру — натерти на дрібній тертці
1 зубчик часнику — дрібно порізати
50 мл світлого соєвого соусу
100 мл бульйону
50 г сухого білого вина (наприклад, Рислінг)
2 ст. л. грубо порізаної свіжої кінзи

 

Як робити?

Сезам, коріандр та перець підсмажити у тяжкій пательні (не тефлон!) на середньому вогні, періодично помішуючи, поки сезам не почне вистрелювати, як попкорн. Після цього суміш разом із бодяном та сіллю перемолоти у ступці не дуже дрібно (якщо немає ступки, можна використати міксер). Спеції до рибки готові.

Розігріти духовку до 80°C у режимі верхнього та нижнього обігріву.

Філе рибки порізати на 4 або 8 шматочків, сполоснути, просушити паперовим кулінарним рушником та вибрати можливі кісточки. Після цього натерти соєвим соусом, соком з половини лайму та оливковою олією. Рибку викласти на братванці і посипати раніше приготовленими спеціями. Братванку щільно накрити кулінарною плівкою та помістити в духовку на передостанній нижній позиції. Запікати 20-25 хв.

Поки рибка готується, у вок або ж великій глибокій пательні розігріти соняшникову олію. На ній, постійно помішуючи, посмажити моркву та цибулю протягом 3 хв. Додати до них пак-чой, гриби, часник та імбир і продовжити смажити ще 3-4 хв. Додати вино, бульйон та соєвий соус. Довести все до кипіння і зняти з вогню. Додати половину кінзи.

Овочі подавати на теплих тарілках, поверх розмістивши філе рибки й присипавши рештою кінзи. Також можна подавати з рисом басматі чи жасмин.

 

Позначено , , , , , , , , ,