Яблучні равлики
Рецепти Юрка Підсадного

Коли ми чекали на нашу донечку, дружині дуже хотілося солодкого. Але при цьому не хотіли грішити шоколадом чи подібним. Та й у магазинах ніколи не знаєш, що отримаєш. Ось і почали робити собі часто ці яблучні равлики, які готуються дуже швидко і вимагають мінімум зусиль. Смакують чудово до чаю чи молока (мені до кави). А найкраще: вони ідеально зберігаються у ємності зі щільною накривкою 2-3 дні.

Що треба?

500 г листового тіста
2 ст. л. родзинок
3 більші яблука (прибл. 300г), твердіші з кислинкою, наприклад, лігольд або айдаред
2 склянки цукру
1 пакет (2 ч. л.) ванільного цукру
1/2 ч. л. меленої кориці
Скибка солі
3 ст. л. молока
30 г мигдалю, подрібненого скибками, або мелений лісовий горіх
2 ст. л. сухарів панірувальних

 

Як робити?

Розігріти духовку до 220 градусів.

Листкове тісто розморозити у холодильнику.

Родзинки залити окропом і дати постояти 5 хв. Потім забрати воду. Яблука почистити і порізати більшими кубиками. Змішати з родзинками, цукром, корицею, половиною ванільного цукру і сіллю. Залишити суміш на 5 хв. За бажання можна додати 1-2 столові ложки коричневого рому або Stroh80 і/або 1 ст. л. меду.

Робочу поверхню змастити нейтральною олією і розкатати на ній листкове тісто до половини товщини. При цьому розкочувати обережно і тільки в ширину, щоб не “перемішати” шари, бо погано розкриється при запіканні.

Тісто натерти молоком і розкласти поверх яблучну начинку. Скрутити не щільно у рулет так, щоб кінчик опинився знизу. Нарізати рулет кільцями товщиною по 1,5 см приблизно на 12 штук і розкласти на деко з папером для запікання. Посипати поверх горіхи, сухарі і решту ванільного цукру.

Помістити у духовку на другу позицію знизу. Збавити температуру до 190 градусів і запікати прибл. 35 хв (краї мають набратися коричневого кольору).

Потім витягти з духовки і дати схолонути.

Готово!