Лимонний тарт (Tarte au citron)
Рецепти Юрка Підсадного

Існують такі страви, які треба готувати поетапно. І це займає чимало часу. Дивися на ту гору посуду і думаєш: “НаХіба я за то взявся?”.

А потім, коли страва готова, і твоя кохана чи гості просто сяють від щастя, думаєш: “Ні, таки воно того вартувало”.

От лимонний тарт (Tarte au citron) для мене саме така річ. Безе я роблю тут італійське, для якого треба ще й заварювати цукровий сироп. Але він просто ідеально ріжеться і не від’єднується потім від тарталеток. Можна робити і простіше, але вважаю, що якщо вже вкладаєш стільки зусиль, то тих кілька хвилин вже теж не врятують. Принаймні, лимонний курт ми робимо найпростішим способом (все в одному баняку). Балуйте своїх коханих ;)

Що треба прибл. на 4 шт.?

На італійське безе:

200 г цукру білого дрібного (я беру ТМ “Діамант”)
80 мл води
4 білки кімнатної температури
1/2 ч. л. ванільної есенції (альтернатива: замінити 10 г звичайного цукру на ванільний)
3 ч. л. свіжого лимонного соку
Щіпка солі

На лимонний курд (начинку):

200 свіжого лимонного соку (прибл. 4 лимони) кімнатної температури
320 г білого цукру
Дрібно потерта цедра одного лимону
120 г доброго вершкового масла кімнатної температури
4 великі домашні яйця кімнатної температури
Щедра щіпка солі

На пісочне тісто

250 г борошна
1 ст. л. цукру
1 ч. л. солі
150 г масла кімнатної температури
1 жовток

Як робити?

Для тіста борошно через сито висипати на рівну поверхню. Змішати з цукром та сіллю і втиснути маленьку ямку. Додати масло шматочками і яйця. Змішати максимально швидко. Тісто повинне бути трошки розсипчасте. При потребі додати кілька крапель води. Перед використанням тісто необхідно загорнути у пластикову плівку або поліетиленовий пакет і поставити в холодильник не менш, ніж на 1 годину.

Тісто швиденько перемішати, розкачати на товщину 5 мм. Змастити маслом 4 маленьких (або 1 велику) формочки для тарталеток і викласти тісто.

Щоб тісто було хрумке, треба помістити формочку з ним на 20 хв. у морозильник.

Формочки накрити пергаментом і засипати горохом чи іншим вантажем. Запікати на середній позиції духовки при 200 градусах 15 хв. Забрати пергамент і горох (чи те, що ви поклали для вантажу), проколоти виделкою і продовжити запікати ще 20 хв, поки не стане рум’яним і хрумким. Дати повністю схолонути на решітці.

За той час готуємо лимонний курд (начинку). Для цього всі інгредієнти вкинути у баняк. Далі збити вінчиком і поставити на малий вогонь. Безперервно постійно помішуючи, гріти масу, поки не почне згущуватись. Це займе прибл. 5-7 хв. Маса ідеальна, коли вмочити у неї ложку і по спинці можна провести пальцем чітку лінію (заодно протестувати смак ;). Зняти з вогню і через сито процідити в іншу миску, щоб забрати цедру та можливі звурджені частинки.

Залити лимонний курд у тарталетки. Дати постояти, поки не схолоне до кімнатної температури. Потім помістити у холодильник на 1 годину.

За той час підготувати італійське безе. Для цього у маленькому баняку розігріти воду на середньому вогні і довести майже до кипіння. Тримати на такому рівні 3 хв, щоб отримати світлий цукровий сироп. Зняти з вогню.
 
У міксері збити білки з лимонним соком та сіллю на середній швидкості до пухкої маси. Потім, продовжуючи помішувати на високій швидкості, доливати помаленьку цукровий сироп. Продовжувати мішати, поки температура спаде з гарячого до теплого (щоб маса не звурдилася).
 
Білкову масу помістити у кондитерський мішечок і нанести щедро та декоративно на тарталетки (альтернатива: мішечок замінити ложкою). Обсмажити кухонною паяльною лампою і помістити у холодильник на кілька годин (краще на ніч).

Підказка: щоб зробити тарт цікавішим, спробуйте зготувати начинку на соці лайму, або пів на пів. Також мені дуже смакує, коли додати 2 см тертого коріння імбиру.

Готово!

 

Альтернативна подача на фото нижче: