Пляцок з румбамбару
Рецепти Юрка Підсданого

Рецепт цього пляцка мені дістався від моєї тітки з Німеччини, яка вважає його своєю козирною випічкою. Я все одно вирішив, що треба трішки підшаманити місцями. І наче результат тепер ще кращий. Тільки їй не кажіть :)
Фішка у дуже легкому, пухнастому тісті та великій частці фруктів. Тут я взяв румбамбар (інша назва: ревінь) з яблуком, бо зараз сезон, і це моя улюблена комбінація. Однак цей пляцок виходить також ідеально з яблуками, персиками, сливами або ягодами. Варіантів безліч. Експериментуйте і діліться у коментарях своїми ідеями!
 
 
Що треба:
На тісто:
225 г борошна
75 г крохмалю
2 ч. л. розпушувача тіста
щіпка солі
170 г цукру
пакетик ванільного цукру (10 г)
220 г вершкового масла кімнатної температури
6 яєць кімнатної температури
щіпка солі
кілька крапель лимонного соку
Топінг:
1 кг румбамбару
2-3 яблука для запікання (наприклад, Лігольд або Чемпіон)
2 ст. л. цукру
1/2 ч. л. меленої кориці
щіпка солі
50 г сухого червоного вина
 
Як робити?
Розігріти духовку до 180 градусів.
Почистити ревінь та яблука і нарізати більшими шматочками товщиною по 2-3 см. Додати корицю, цукор, щіпку солі та вино. Перемішати і дати настоятися, поки готується тісто.
Борошно, крохмаль та розпушувач через сито просіяти у миску та змішати. Масло збити з цукром, ванільним цукром та щіпкою солі у пухку масу. Додавати по одному 3 яйця і 3 жовтки (3 білки відкласти на потім), при цьому між додаванням збивати міксером не менше, ніж по 30 секунд. Додати суху суміш та перемішати у пухке тісто.
Форму для випікання змастити маслом і розкласти тісто рівномірно по дну. Поверх нього розкласти фрукти по всій площині і покропити соком, який вони пустили.
На другій позиції знизу запікати при 180 градусів 40 хв.
 
За той час збити білки з лимонним соком, сіллю та 1 ст. л. цукру до пухкої маси. Потім, продовжуючи помішувати, додавати по 1 ст. л. цукру, поки білки не втягнуть весь цукор. Щоб маса була максимально ніжною, продовжуйте збивати на середній швидкості 5-7 хв, поки, розтираючи масу між пальцями крупинки цукру будуть ледь помітними.
 
Витягнути пляцок і підняти температуру до 200 градусів. Білкову масу помістити у кондитерський мішечок і нанести на пляцок сіткою. Якщо нема такого мішечка, можна і ложкою, але лишайте проміжки, щоб маса гарно засмажилася.
 
Продовжити запікати ще 15 хв при 200 градусах, поки бізе не набере кольору. Привідкрити піч і дати схолонути пляцку у ній, щоб білок не зменшився від температурного перепаду.
Готово!