Саме слово “Кукі” викликає у мене як усмішку, так і бажання з’їсти щось солоденьке. Цей рецепт я отримав свого часу від товаришки straight from the US, і від того часу воно якось попадало на всі наші свята та кулінарні проекти (кафе, кейтеринг, сезонні ярмарки і навіть як сандвіч із двох кукі та нашого морозива). Словом, усе просто робиться, мега смачно і ще й зберігається тривалий час у герметичних коробочках … в теорії :) (#cantkeepmyhandsoutthecookiejar)
Що треба на 18-25 кукі?
варіант: класичні
1200 г вершкового масла кімнатної температури
1 яйце
70 г цукру
30 г коричневого цукру
1 пакетик ванільного цукру
1 щіпка солі
150 г борошна
1/2 чайної ложки соди (якісної. Раджу dr. Oetker)
150 г шоколаду, поламаного на кубики, можна змішати молочний та чорний
варіант: тонкі, хрумкі
140 г вершкового масла кімнатної температури
1 яйце
120 г цукру (бажано пів на пів: білий із коричневим)
1 пакетик ванільного цукру
1 щіпка солі
180 г борошна
1 чайна ложка соди (якісної. Раджу dr. Oetker)
150 г шоколаду, поламаного на кубики, можна змішати молочний та чорний
Як робити?
Масло, яйце, цукор, ванільний цукор та сіль збити міксером до пухкої маси білого кольору. Перемішати з мукою та содою і вручну вимішати з шоколадом. Загорнути щільно у харчову плівку, помістити на мінімум 2 години у холодильник (можна і наніч).
Далі розігріти духовку до 180 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Якщо два деко рівночасно, то 160 градусів з обдувом.
Тісто перемісити, розділити на рівну кількість кульок, розміром із м’ячик для настільного тенісу (я люблю це робити ложкою для морозива). На братванці застелити папір для випічки і розкласти приблизно 9 таких м’ячиків із тіста. Лишайте багато місця як між тістечками, так і до країв братванки. Тісто розтечеться, і кукі будуть діаметром по 8-10 см.
На середній поличці випікати 12 хв. Виймати з печі треба тоді, коли тістечка по краях починатимуть набирати колір, але ще мусять бути м’якуватими (коли схолонуть, стануть хрумкими). Дати схолонути.
Готово!
Зберігаються такі тістечка декілька тижнів у герметичній упаковці.
Підказка 1: спробуйте також додати горішки або карамель (наприклад, нарізані цукерки “Коровка”).
Підказка 2: люди по-різному люблять кукі. Якщо хочете більш хрумкі, то беріть більше масла. І навпаки. Якщо ж замінити білий цукор на коричневий, то кукі буде більш жорстким/клейким, бо коричневий містить меласу.