Bouillabaisse (Французький рибний суп)

Буябез настільки насичений і густий, що його складно назвати просто супом. Французи наполягають на використанні певних видів риби, але це на мою думку за межами перебування Франції, не варто сприймати занадто серйозно, особливо якщо деякі з них складно знайти у нас. Головне — взяти 2-3 види різних смачних риб для колоритності та смаку. Всетаки кулінарія то креатив ;)

Обов’язковий супутник буябезу — Rouille (майонез на базі картоплі та часником), який намазують на смажений багет, що подається разом із супом. Хоч рецепт може виглядати складним, результат повністю виправдовує всі зусилля!

Що треба? (на 4 порції)
1 кг різної риби (мінімум три види: минтай, сом, окунь)
Сік 1/2 лимона
Сіль, перець
300 г свіжих мідій (живих)
300 г креветок
4 ст.л. оливкової олії
1 ст.л. вершкового масла
1 морквина, дрібними кубиками
1 фенхель, тонкими півкільцями
1/2 маленького порею, тонкими півкільцями
500 г помідорів, без шкірки та зернят, дрібно порізані (або 1 банка pelati)
1 цибулина, кубиками
2 зубчики часнику, тонкими слайсами
200 мл томатного соку
200 мл сухого білого вина (якісного)
50 мл сухого вермуту (зелений мартіні)
2 лаврових листки
1 капсула шафранових ниток
4 гілочки свіжого тим’яну
Сік 1/2 апельсина

Як приготувати?

Виріжте філе з риби, приправте лимонним соком, сіллю та перцем. Почистьте креветки. Уважно переберіть мідії: помістіть їх у велику миску з холодною водою, залиште на 10 хвилин. Мідії, які відкриті чи побиті, викиньте — вони мертві. Закриті мідії очистіть від залишків водоростей.

Відрізки риби та панцири креветок помістіть у велику каструлю, залийте 2 л холодної води й варіть на маленькому вогні 30 хвилин (без кипіння). Бульйон процідіть через марлю.

Розігрійте половину олії у пательні, обсмажте рибу з усіх сторін по 1 хвилині. Додайте решту олії, вершкове масло та овочі (моркву, фенхель, цибулю, порей) і смажте 3 хвилини, постійно помішуючи. Влийте вино та вермут, доведіть до кипіння. Додайте 1,5 л рибного бульйону, томатний сік, лавровий лист, шафран і тим’ян. Варіть на середньому вогні під кришкою 30 хвилин.

Додайте помідори, апельсиновий сік і мідії, варіть ще 5 хвилин. Введіть креветки та смажену рибу, обережно перемішайте, накрийте кришкою, прогрівайте 1 хвилину та зніміть із вогню. Дайте настоятися 5 хвилин.

Подати з легко смаженим багетом та руй (рецепт тут).