Site icon streetfood.in.ua

Грецькі палянички “піта”
Рецепти Юрка Підсадного

Паляничка “піта” у Греції повсюди. Її подають практично до всіх страв у ресторані, а також загортають у неї гірос (м’ясо з вертикального рожна) разом зі свіжими овочами та неймовірно смачним соусом цацикі (рецепт якого тут: Цацикі). До речі, це перша страва, яку я готував на професійній кухні. Коли я ще під стіл пішки ходив, власники грецького ресторану взяли мене з собою на кухню і дали мені під наглядом “самостійно” посмажити її й потім натерти часниковою олією. Як я гордився собою :) Тому закликаю і вас залучити своїх карапузів до процесу готування… якщо пощастить, у них прокинеться та ж любов до кулінарії, яка до сьогодні керує і мною ;)

Що треба на 6 паляничок?

2 ч. л. активних сухих дріжджів (я рекомендую 1 пакетик Dr. Oetker)
1 ч. л. цукру
160 мл теплого молока
80 мл теплої води
1 ст. л. оливкової олії
320 г муки
1 ч. л. грубої солі
1 ч. л. свіжого дрібно порізаного тим’яну (або 1/2  ч. л. сушеного)

Для ароматної олії:
3 ст. л. доброї оливкової олії
1 зубчик часнику
1 ч. л. свіжого дрібно порізаного тим’яну (або 1/2  ч. л. сушеного)

 

Дріжджі, цукор та 1 ст. л. олії розчинити у теплому молоці з водою і дати активуватися у теплому місці (5-10 хв, поки на поверхні не почне утворювати пінка). Муку просіяти й змішати із сіллю й тим’яном. Поступово змішувати її з молочною сумішшю і ретельно місити добрих 5 хв. Миску і тісто натерти рештою оливкової олії, щоб тісто не прилипло до миски. Накрити рушником і заховати на одну годину у тепле місце без протягу. Тісто має вирости вдвічі.

Поки тісто росте, приготуємо ароматну олію для натирання. Для цього потрібно дуже дрібно перетерти часник з тим’яном та дрібкою грубої солі. Тоді змішати з оливковою олією (або ж все ретельно збити блендером) і дати постояти годинку.

Потому натерти робочу поверхню олією (не мукою!) і перемісити тісто. Поділити на шість рівних частин і розкачати на палянички товщиною 1-2 мм. Палянички натерти олією. На середньому вогні розігріти тяжку (бажано чавунну) пательню. Смажити палянички з кожної сторони, поки не стануть хрумкими й не наберуться коричневого кольору, а на поверхні не утворяться бульбашки (1-2 хв).

Перед подачею можна палянички ще раз трішки підсмажити або до пів години зберігати у теплій печі за температури 100°С. Перед подачею легко натерти ароматною олією та посипати грубою сіллю і свіжо меленим перцем.

Підказка: до ароматної олії для натирання паляничок також можна додавати інші трави, наприклад, розмарин, майоран та ін., а також цедру лимону.

 

 

Exit mobile version