Був у Луцьку, і гріх було не зайти на Lutsk Food Fest, що проходив 14-15 травня в Замку Любарта вже другий рік поспіль. Спершу я поставився до того скептично, але так як ми активно пропагуємо Streetfood so good festival у Львові, то треба мати з чим порівняти.
Перше враження трошки підпсувалось через дощову погоду, що була в перший день фесту з самого ранку, але ми таки наважились піти і не пожаліли. Вхід на фестиваль платний – 15 грн з особи, переваги цього входу мені якось не зовсім зрозумілі, але здогадуюсь, що оце пов’язано з локацією фестивалю, бо вхід у Замок Любарта платний, тому логічно.
Зустріли нас купою непотрібної реклами і макулатури, але спонсори – є спонсори :)
Закладів і різних точок на вигляд було дуже багато, повсюди горіли дрова і вугілля в мангалах, смажилось м’ясо і ковбаски, дим на всі боки, музика зі сцени, атмосфера доброзичлива і навіть, зважаючи, що ми не були голодні, то завдяки запахам дуже швидко захотілось їсти.
Метою було скуштувати щось нестандартне. Явно не шашлик, ковбаски чи піцу, яку так люблять лучани і до якої стояла черга, btw, що для мене незрозуміло, бо Луцьк у моїх очах – піцерійна столиця України. Таке враження, що іншої їжі не існує. Але люди дуже люблять цю страву.
Перше коло ми пройшли повільно, щоб оцінити учасників і скуштувати щось справді вартісне. Одним із перших закладів, які мене зацікавили, – це Баржа – стрітфуд морепродуктів. Вважаю, що це досить екзотично в наших краях, якщо був би любителем, то скуштував би точно.
Далі, що трапилось дуже на очі – Begemot. Я одразу закохався в цей чудесний food truck, бо в нас у західній Україні практично немає схожого і в такому класному виконанні. На цьому зупинюсь детальніше. Власник – Андрій – дуже доброзичливий чоловік, за сумісництвом і шеф, зацікавив нас ідеєю, стравами в меню. Почати ми вирішили з грильованого сиру. У Львові такого не зустрічав. Відрізується шматок спеціального італійського сиру і смажиться на грилі до утворення дуже апетитної хрумкої кірочки з однієї сторони. Всередині він розплавлений. Подається із салатом та в’яленим м’ясом. Це щось дуже смачне. Після сиру я таки наважився замовити в них бургер.
Вагався, бо в меню чесно написано, що бургер – свиний. Я скептично ставлюсь до свиних бургерів, але вирішив ризикнути. І, як виявилось, не дарма. Андрій розказав, що м’ясо замовляє в свого друга і робить фарш самотужки, тому якість постійно контролюється. Коли готував, то щось постійно підливав на м’ясо, і я відкрив цю маленьку таємничку – вустерширський соус. От так глянувши, нічого особливого від бургера я не чекав, бо звичайна булка, соус магазинний. Але завдяки м’ясу, яке було цікаво замариноване і просмажене, а також грильованому сирові посередині, бургер був дуже смачний! А як на ціну 35 грн, то вважаю, що просто ідеальний. Begemot – зовсім свіжий та новий стар-ап у Луцьку. Їм взагалі не було ще навіть тижня на фестивалі, проте обіцяли, що заведуть собі сторінку у фб та будуть повідомляти лучан про місце своєї дислокації. Я обов’язково, коли наступного разу буду в Луцьку, прийду до Бегемота перекусити!
Ще один учасник, якого мені хотілося б виокремити – escargot (від винарні Виноград), які подавали равликів і жаб’ячі лапки. Одразу загорівся ідеєю скуштувати фаршированих равликів, бо виглядали вони на диво апетитно. Хлопці швидко розказали про кожне фарширування, і ми вирішили спробувати всі три види. Найбільше нам із Сашою сподобались равлики зі шпинатом і часником, а також із сиром гонзола. Я вже не вперше куштував таке. Тоді це було в ресторані Crab`s burger, але того разу вони мені якось зовсім не пішли Цього ж все було навпаки. Равлики нагадують щось середнє між м’ясом і рибою, а добре підібрана начинка прикрашає цей незвичайний для України продукт. Раджу скуштувати!
Останні в черзі і не останні за значенням, про кого я б хотів сказати – Забіяка, які дуже класно оформили столики від своєї марки, організували просто гігантське BBQ. Все було дуже красиво пробрендовано, кухарі виглядали, як шефи французького ресторану. Якби я хотів шашлику чи ковбасок, то точно пішов би до вас, хлопці. Але ваша візуалка так мені сподобалась, що однозначно скуштую ваші сосиски з магазину.