Чомусь у нас найперше думають за випивку, далі – за м’ясо, потім – кетчуп, ну і, можливо, після цього всього – за гарнір. Думаю, то звичка, бо не хочу вірити, що у нас так мало фантазії, що ми постійно зупиняємося на батоні чи картоплі в мундирах… В кращому випадку якийсь “майонезом втоплений салатик”, якого вициганили у мами. Ні! Пора, щось змінювати!
Ось Вам мій улюблений салат із овочів-гриль, який підніме всі (без винятку) страви з грилю на новий рівень!
Що треба на 6 людей (гарнір):
1 червоний болгарський перець
1 жовтий болгарський перець
1 баклажан, нарізати дольками по 0,5-1 см
2 цукіні, порізати дольками по 0,5-1 см
3 молоді моркви
3 червоні цибулі
3 ст. л. олії
1 зубчик потертий часнику
Пучок свіжого зеленого базиліку
1 ч. л. майорану сушеного
Маринад:
8 ст. л. оливкової олії
50 мл теплої води
4 ст. л. яблучного оцту або світлого бальзаміко
Сік 1 лимону
1 ст. л. меду (різнотрав’я або акація)
Сіль, перець
Як робити ?
Перець цілим помістити на гриль на прямий вогонь. Смажити, поки він не стане весь чорний. Помістити у невелику ємність, щільно закрити і дати постояти 5-10 хв. За той час у великій мисці змішати інгредієнти на маринад. Перець витягнути, вирізати стовбур і відчистити шкірку ножем. Вона повинна тепер легко знятися, а перець стане солодким і ніжним. Перець (із соком, який буде витікати під час різання) додати до маринаду.
Баклажан та цукіні змішати з олією і посмажити на грилі зі закритою кришкою до готовності (прибл. 4-5 хв із кожної сторони). Цибулю почистити, цілою посмажити 3-4 хв на шомпурі на сильному вогні, розрізати на 4-6 частин і додати до овочів. Моркву порізати в тонесенькі скибки за допомогою картоплечистки. Все перемішати з маринадом, часником та травами.
Чудово смакує до м’ясних страв із грилю або просто із теплим білим хлібом.