Банош (також бануш, а за межами України переважно звуть “полента”) – це страва з кукурудзяного борошна і сметани, заправлена шкварками, грибами та/або бринзою. Дуже популярна в карпатському регіоні України і, зокрема, для гостей із закордону з українським корінням дуже подобається (не вареники, але щось типово українське :)). Я люблю подавати як готову страву або гарнір до м’яса чи птиці.
Що треба на 4-6 порцій?
1 склянка кукурудзяної крупи (полента)
3 склянки води
1 склянка вершків 20% жирності
1 ст. л. сметани 20 % жирності
Як робити?
Розігріти воду з вершками в баняку, не доводячи до кипіння (білки в сметані звурдяться, якщо температура перевищить 70-80 градусів). Помішуючи, помаленьку всипати кукурудзяну крупу. На середньому вогні варити 10 хв. Регулярно помішувати. Додати сметану та сіль, поварити ще 5 хв, накрити кришкою і зняти з вогню. Дати постояти 5 хв.
Додати шкварки, смажені гриби та овечу бринзу до смаку.
Альтернативно, можна помістити банош у змащену форму. Дати схолонути повністю, нарізати бажаною формою і перед подачею коротенько посмажити з двох боків у маслі чи оливковій олії. Ця подача широко розповсюджена у південній Європі.
Готово!