Закуска з баклажанів

Чи я один думаю, що баклажани у нас готують надто рідко? Середземноморські країни та наші грузинські друзі давно оцінили їхню універсальність, але у нас вони все ще недооцінені. Цей рецепт допоможе виправити ситуацію. Він простий, смачний і ідеально підходить для зберігання в холодильнику чи навіть закрутки в слоїки, щоб завжди мати щось для неочікуваних гостей.

Що треба?
3 баклажани
100 мл оливкової олії
1 велика цибулина, нарізана кубиками
2 зубчики часнику
10 помідорів чері (або 2 середніх помідори)
100 мл овочевого або курячого бульйону
50 г чищених волоських горіхів
2 ст. л. свіжої петрушки, дрібно посіченої
1/2 ч.л. сушеного тим’яну (або 1 ст.л. свіжого)
3 ст.л. бальзамічного оцту
Сіль і перець

Як приготувати?
Розігрійте духовку до 180 °C.

Розріжте баклажани навпіл повздовж. Натріть їх сіллю, перцем і 1 ст.л. оливкової олії. Знову складіть половинки докупи, загорніть у фольгу та запікайте 45-60 хвилин на середній полиці духовки, поки баклажани не стануть м’якими.

Дістаньте баклажани, вишкребіть м’якоть ложкою (трохи шкірки не завадить) і посічіть її ножем до дрібної консистенції.

У пательні розігрійте 3 ст.л. оливкової олії, тушкуйте цибулю та часник до м’якості. Додайте дрібно порізані помідори та баклажани, тушкуйте 3-4 хвилини, постійно помішуючи. Влийте бульйон і тушкуйте, поки він майже повністю не випарується.

Зніміть пательню з вогню. Додайте волоські горіхи, петрушку, тим’ян, решту олії та бальзамічний оцет. Приправте сіллю, перцем і, за бажанням, дрібкою чилі.

Лишіть постояти щонайменше годину, а краще на ніч. Подавайте кімнатної температури як гарнір до м’ясних чи рибних страв або як намазку до хліба чи піти. Дуже добре поєднується з грильованими стравами. При подачі вартує декорувати оливковою олією та свіжими травами. Також чудово з гранатом або сумішю спецій Заатар.

Порада:
Закрутіть цю баклажанну пасту в стерилізовані слоїки — і ви завжди матимете під рукою смачний перекус для гостей!