Цей рецепт я відкрив для себе ще в дитинстві у грецькому ресторані. Відтоді ця картопля стала моїм улюбленим гарніром до м’яса, риби чи навіть fish & chips. Особливо смачно поєднувати її з м’ясом гірос, цацикі та загортати в паляничку (піту) — ідеальний домашній стрітфуд!
Що треба?
1 кг картоплі (не розсипчастої, бажано червона, середнього розміру)
1/2 головки часнику
3 гілочки свіжого тим’яну (або 1 ч.л. сушеного, можна замінити розмарином чи іншими травами)
Груба морська сіль
Свіжомелений чорний перець
Оливкова олія
Сік 1 лимона (середнього розміру)
Як приготувати?
Картоплю ретельно помийте та відваріть у підсоленій воді в мундирі протягом 15 хвилин. Злийте воду й залиште охолонути до кімнатної температури.
Розігрійте духовку в режимі гриль до 200 °C.
Кожну картоплину розріжте на 6 великих довгих скибок. Викладіть їх на деко, зрізами догори. Щедро полийте оливковою олією, посипте сіллю та перцем. Зубчики часнику залиште в шкірці, злегка притисніть ножем і додайте до картоплі. Запікайте на другій поличці зверху до світло-золотистого кольору.
Дістаньте часник, очистіть його, дрібно поріжте та перемішайте з картоплею. Викладіть картоплю назад на деко, знову зрізами догори. Ще раз полийте оливковою олією, посипте травами та покропіть лимонним соком.
Поверніть у духовку на найвищу позицію й запікайте ще 10-15 хвилин, поки картопля не стане хрусткою та золотисто-коричневою.
Перед подачею додатково приправте сіллю.
При бажані можна також додати часник та/або грубомелений перець чилі.